Goede voeding gaat naar school

De cateraar Uwe Nicket uit Burscheid is gespecialiseerd in maaltijden voor kinderdagverblijven en scholen. Iedere dag verlaten zo'n 10.000 maaltijden zijn keuken. Goede voeding, hoge kwaliteit en eersteklas hygiëne zorgen ervoor dat het bedrijf blijft groeien.

Uwe Nickut Catering kitchen

Pompoen, boerenkool, peren en appels: een aantal van de producten die de cateraar in het Bergisches Land nodig heeft voor zijn maaltijden worden verbouwd op de omringende akkers. Verse ingrediënten en een menuplanning op basis van regionale en seizoensproducten zijn belangrijk voor de man die aan het hoofd staat van dit bedrijf. "Voeding moet gezond EN lekker zijn" is het motto van Uwe Nickut. Al sinds hij in 2007 begon met dagelijkse catering en hij tien maaltijden per dag bezorgde wil hij laten zien dat catering voor scholen en gemeenschappen veel beter kan zijn dan de reputatie die het heeft. Deze zoektocht naar kwaliteit heeft hem niet alleen een aantal prijzen opgeleverd, maar ook gestaag zijn klantenkring uitgebreid.

Vandaag produceert het keukenpersoneel van de cateraar 10.000 maaltijden per dag, die worden bezorgd aan 100 kleuterscholen, kinderdagverblijven en scholen binnen een straal van 30 kilometer. "We willen geen groter gebied, dat zou ten koste gaan van de kwaliteit", legt Nickut uit. Niet alleen het voedsel maar ook de hygiëne stelt hoge eisen. "Naast een evenwichtig dieet heeft naleving van hygiëneregels onze hoogste prioriteit. Het voedsel mag de kinderen niet ziek maken", benadrukt Sarah Steinbusch, die als ecotrofoloog bij het bedrijf ook verantwoordelijk is voor hygiënebeheer.

Sinds 2017 gebruikt de schoolcateraar reinigingsproducten van Ecolab. "De producten worden gebruikt in onze keukens voor het reinigen van de omgeving, afwassen van borden en reinigen van de handen", legt Sarah Steinbusch uit. In de centrale productiebijkeuken worden keukengerei, thermodozen en Gastronorm-bakken gereinigd. In 2017 zijn de medewerkers het Apex-systeem gaan gebruiken. Het systeem zorgt voor goede reinigingsresultaten en helpt bij de documentatie. "Wat ik ook fijn vind is dat het heel duidelijk is dankzij de van kleurencodes voorziene reinigingsmiddelen. Dit vereenvoudigt het gebruik en voorkomt fouten door gebruikers", vertelt de ectrofoloog.

De baas van het bedrijf zelf stelt niet alleen de effectiviteit van de reinigingsproducten op prijs maar ook de services van de hygiënespecialist. "Ecolab zorgt heel goed voor ons. Onze technisch adviseur helpt ook bij problemen", vertelt Uwe Nickut. De trainingen van Ecolab garanderen ook veilige werkomstandigheden in de keuken. "In het verleden trainden we zelf onze medewerkers, maar nu doen medewerkers van Ecolab dat. Ze trainen niet alleen de medewerkers in onze productiefaciliteit maar ook onze medewerkers in de lokale eetzalen. Hierdoor wordt onze werklast verlicht en ontstaat er ruimte voor nieuwe taken. Bijvoorbeeld op het gebied van catering voor ouderen, waar de cateraar zich sinds oktober 2017 op richt.

Uwe Nickut associate loading the car
Over Nickut Catering GmbH

Hoofdkantoor: Burscheid (Bergisches Land)

Activiteiten: catering voor kinderdagverblijven en scholen, tafeltje-dek-je en componenten- en zorgcatering

Productiesysteem: Cook & Chill, Cook & Hold

Erkenning: biologisch certificaat, certificering door de Hochschule Niederrhein

Medewerkers: 100

Klanten: ongeveer 100 scholen en kleuterscholen binnen een straal van 140 km

Voedsel: 10.000 per dag

Werkt sinds 2017 samen met Ecolab

Spektrum Online logo

Meer Spektrum-artikelen