Digitalisering benutten in de traditionele farmaceutische productie

De toekomst van reinigingsvalidatie

Digital Transformation in Manufacturing

Als reinigingsvalidatie-expert weet u waarschijnlijk voor welke unieke uitdagingen de farmaceutische productiefaciliteiten staan, vooral wanneer die al vele tientallen jaren werkzaam zijn. De integratie van digitale technologieën in deze faciliteiten brengt een revolutie teweeg voor de benadering van reinigingsvalidatie en helpt naleving te garanderen en de efficiëntie te verbeteren. Maar er staat een beduidend obstakel in de weg want veel van de gebruikte apparatuur is niet geschikt voor digitalisering.

Het digitaliseringsdilemma bij traditionele apparatuur

Het is niet ongewoon dat in een farmaceutische faciliteit die al 30 of 40 jaar produceert apparatuur wordt aangetroffen die even oud is en die slechtsl essentiële upgrades en aanpassingen heeft ondergaan. In dit soort faciliteiten ondervinden we ironisch genoeg de meeste weerstand tegen digitalisering niet van de mensen, maar van de apparatuur. Een faciliteit heeft, bijvoorbeeld, ongeveer 250 afzonderlijke reinigings- en productieapparaten, maar slechts ongeveer 40% daarvan kan naadloos worden geïntegreerd in digitale netwerken.

Gegeven het feit dat mogelijk meer dan de helft van de apparatuur niet voorbereid is op digitaal gebruik, rijst de vraag hoe dit knelpunt kan worden aangepakt.

De niet-opdringerige oplossing

Om met deze uitdaging om te gaan, ontwikkelen professionals uit de industrie innovatieve, niet-opdringerige methoden. Door het gebruik van beeldanalyse in combinatie met geavanceerde netwerkanalyse is het nu mogelijk om alomvattende gegevens met integriteit te verkrijgen van deze traditionele systemen. Deze methoden maken integratie van apparatuurgegevens in de analytische platforms mogelijk zonder de zware last van langdurige handmatige invoer of een verstoring van de bestaande werkstromen.

Voordelen van het omarmen van innovatie

Hoewel vasthouden aan beproefde apparatuur van nature de voorkeur heeft omdat de introductie van nieuwe apparatuurmodellen een rigoureuze hervalidatie vereist, is er een sterke stimulans om deze processen in de komende jaren te actualiseren. Door het benutten van verbeteringen in digitale technologie kunnen faciliteiten de nauwkeurigheid en integriteit van reinigingsvalidatieprocedures garanderen en tegelijkertijd profiteren van de efficiëntie en inzichten die worden geboden door moderne data-analysetools.

De nadruk ligt op het bevorderen van een implementatie van de nodige wijzigingen die effectief is én aan de regels voldoet. Regelgevende instanties verwachten van farmaceutische bedrijven dat ze proactief zijn, blijk geven van diepgaand inzicht in hun processen, veranderingen rechtvaardigen en de voordelen van dergelijke verbeteringen verduidelijken.

Vooruit kijken: verandering en innovatie omarmen

Voor reinigingsvalidatiespecialisten is het essentieel om wendbaar te blijven, bereid te zijn om innovatieve technologieën en methodologieën te omarmen. Profiterend van niet-opdringere digitaliseringsstrategieën kunnen professionals nu geleidelijk en op intelligente wijze een nieuw tijdperk van naleving en efficiëntie binnen hun faciliteiten inluiden. Bovendien kunnen bedrijven garanderen dat ze voorlopers blijven in uitmuntende farmaceutische productie door zich te houden aan de regelgevende richtlijnen waarin waarde wordt gehecht aan begrip en innovatie.

Tot slot, de reis naar digitalisering verloopt niet zonder uitdagingen, vooral niet in traditionele faciliteiten. Desalniettemin zal met gezamenlijke inspanning van fabrikanten van apparatuur, validatie-experts en de regelgevende instanties een landschap ontstaan richting de toekomst waarin historische betrouwbaarheid en geavanceerde technologie met elkaar zijn verweven. Voorbereid zijn op digitalisering in reinigingsvalidatie is niet slechts bij de tijd blijven, het gaat om het bepalen van een nieuwe norm voor de farmaceutische productie waarmee wordt gezorgd voor patiëntveiligheid en de bedrijfsefficiëntie wordt gemaximaliseerd.


Wilt u uw reinigingsvalidatie naar een hoger niveau tillen? CLEEN by Ecolab is een digitaal platform dat speciaal is ontwikkeld om de manier te veranderen waarop farmaceutische productiebedrijven bedrijfskritische praktijken beheren: van validatie en procesontwerp tot het beschermen van gegevensintegriteit en het stimuleren van operationele excellentie.

Ecolab Life Sciences. For Life Sciences. For Life.

De Life Sciences-divisie van Ecolab richt zich op het ontwikkelen van de best mogelijke producten en diensten ter ondersteuning van onze klanten in de farmaceutische en persoonlijke verzorgingssector.

Meer informatie over Life Sciences

Gerelateerde artikelen