Hoe de EPA desinfectiemiddelen goedkeurt voor gebruik tijdens een pandemie

Door Jenny Pavlovsky, Regulatory Manager, Ecolab Life Sciences

Ecolab | Handwashing Insights from COVID-19

Alle bij het Environmental Protection Agency (EPA) uit de VS geregistreerde antimicrobiële producten moeten een grondige op de wetenschap gebaseerde databeoordeling ondergaan. Dit bevat componenten zoals de werkzaamheid om de claims en aanwijzingen voor gebruik op het label te ondersteunen, evenals voldoen aan specifieke prestatiestandaarden om volksgezondheidsclaims te maken. Echter, tijdens de uitbraak van een nieuw virus zijn er geen producten op de markt die claims kunnen maken dat ze het virus kunnen elimineren. Dit komt doordat het tot een jaar of langer kan duren om een virale claim goedgekeurd te krijgen via het standaard registratieproces.

Het identificeren en aanpakken van ziekteverwekkers die ofwel nieuw zijn, of zich snel of met een toenemende hevigheid verspreiden, betekent een constante focus voor de Centers for Disease Control (CDC). Wanneer de CDC een nieuwe ziekteverwekker heeft geïdentificeerd en desinfectie van oppervlakken heeft aanbevolen om de verspreiding tegen te gaan, kan de EPA het Emerging Viral Pathogen (EVP)-beleid activeren om desinfectiemiddelen te helpen identificeren en goedkeuren die effectief zijn bewezen tegen vergelijkbare ziekteverwekkers. 

Het EVP-beleid is een vrijwillig proces van twee fasen voor registratie of het maken van een amendement voor een geschikt product met zich voordoende ziekteverwekkerclaims. Het EVP-beleid stelt fabrikanten van desinfectiemiddelen in staat een aanvraag te doen om een EVP-claim te maken voor of tijdens een uitbraak op basis van specifieke criteria. In het geval van een EVP-claim moet er extra data worden ingediend die aantoont dat een product in staat is om een virus dat resistenter is dan het virus die de huidige uitbraak veroorzaakt uit te schakelen. Met betrekking tot de huidige pandemie: coronavirussen zijn omhulde virussen, waardoor het met het juiste desinfectiemiddel een van de gemakkelijkste virussen is om te elimineren.

De EPA heeft een lijst gepubliceerd met alle producten waarvoor EVP-claims zijn gezocht en goedgekeurd voor gebruik tijdens de uitbraak van COVID-19. Deze publicatielijst is hier  in te zien en wordt List N genoemd. Sinds de eerste publicatie van deze lijst heeft de EPA de geschikte producten uitgebreid met producten die bewezen effectief zijn geweest tegen andere menselijke coronavirussen die vergelijkbaar zijn met SARS-CoV-2 en producten die goedgekeurd zijn voor gebruik tegen virussen die lastiger te elimineren zijn dan SARS-CoV-2, zoals het norovirus. De EPA verwacht dat alle producten op List N effectief zijn tegen SARS-CoV-2 wanneer ze overeenkomstig de aanwijzingen op het etiket worden gebruikt.

Ecolab biedt een groot aantal producten op List N aan die geschikt zijn voor gebruik in de gezondheidszorg, instellingen en Life Sciences. Onze Life Sciences-producten omvaten met name Klercide 70/30 IPA, Klercide Active Chlorine, Oxonia Active en COSA™ Oxonia Active en Bioquell Vaporized Hydrogen Peroxide. Het samenwerken met leveranciers, zoals Ecolab Life Sciences, die teams hebben voor regelgeving en onderzoek en ontwikkeling die met de EPA actief samenwerken aan beleid zoals de EVP, is een eenvoudige stap voor extra geruststelling dat uw leverancier en de producten die ze aanbieden zullen blijven voldoen aan uw behoeften, aangezien de vereisten voor reiniging en desinfectie zich blijven ontwikkelen.

Ecolab Life Sciences Insight Articles

Life Sciences

De Life Sciences-divisie van Ecolab richt zich op het ontwikkelen van de best mogelijke producten en diensten ter ondersteuning van onze klanten in de farmaceutische en persoonlijke verzorgingssector.

Gerelateerde artikelen over cleanrooms

Bekijk alle artikelen