De negen meest over het hoofd geziene voedselveiligheidskwesties waar restaurants tegenwoordig mee worden geconfronteerd

Image of family enjoying a meal

Ondanks de inspanningen van de foodservicefaciliteit om risico's te beperken en goede bedrijfsresultaten te behalen, kunnen zich nog steeds verontreinigingen of onveilige situaties voordoen. 1 van de 6 Amerikanen krijgen bijvoorbeeld elk jaar een door voedsel overgedragen ziekte.

Het nieuwste webinar over voedselveiligheid van Ecolab, gepresenteerd door dr. Ruth Petran, PhD - CFS VP RD&E Food Safety & Public Health, Ecolab en Cindy Rice, RS, CPFS, voorzitter MSPH, Eastern Food Safety - is nu beschikbaar.

Tijdens het webinar bespreken onze experts enkele van de meest over het hoofd geziene voedselveiligheidskwesties waar de foodservicesector tegenwoordig mee wordt geconfronteerd. Een holistische aanpak op het gebied van voedselveiligheid zal bijdragen aan een soepele werking, een positieve gastervaring en kostenbeheersing, terwijl elk punt van bezorgdheid op het vlak van besmetting wordt aangepakt.

Top 9 van over het hoofd geziene kwesties rondom voedselveiligheid:

 1. Zones voor warme/koude opslag
  Omgevingstemperaturen in koelcellen die hoger zijn dan 5°C (de juiste 'koude' bewaartemperatuur) verhogen het risico dat ziekteverwekkende en bederfelijke organismen op uw voedsel beginnen te groeien. Dit kan ertoe leiden dat voedsel gevaarlijk wordt voor consumptie.
 2. Te diepe transmissiekoelers
  Transmissiekoelers die te diep zijn om voedsel goed te koelen, maken een snelle groei van ziekteverwekkers (bijv. C. perfringens, B. cereus) mogelijk - en kunnen bij consumptie ziekten veroorzaken.
 3. Niet-gekalibreerde thermometers
  Niet-gekalibreerde thermometers verstoren nauwkeurige metingen en een verkeerde tijdsmeting of verkeerde temperatuur van voedsel kan ertoe leiden dat ziekteverwekkende bacteriën groeien. Dit kan zich voordoen als potentieel gevaarlijk voedsel langer dan 4 uur tussen 5 °C en 57 °C wordt bewaard.
 4. Onjuiste verwerking van producten
  Hoewel het overgrote deel van de producten zeer veilig is dankzij juiste teeltpraktijken en zorgvuldige behandeling door de verwerkers (inclusief het commercieel wassen met goedgekeurde antimicrobiële chemicaliën), kan een onjuiste behandeling ertoe leiden dat het product onveilig wordt. Deskundigen raden af om producten die commercieel gespoeld zijn, opnieuw te spoelen. Als ze niet voorgespoeld zijn, moeten ze zorgvuldig worden gespoeld en behandeld om besmetting te voorkomen.
 5. Slechte reiniging van de ijsmachine
  Een slechte reiniging van de ijsmachine kan leiden tot onhygiënische omstandigheden die tot ziekten kunnen leiden. Inspecteurs verwijzen vaak naar vuile ijsmachines en het is een veel voorkomende reden voor vuile voedselcontactoppervlakken. De reinheid van ijsmachines is een frequent doelwit voor de media, die monsters nemen en zo problemen aan het licht brengen, wat voor verontwaardiging zorgt bij de consument!
 6. Opslag en verwerking van cocktailgarnituur
  Garnituren kunnen risico's met zich meebrengen als er niet goed mee wordt omgegaan. Ga bewust om met garnituren in een bar en of deze potentieel gevaarlijk voedsel zijn (gedefinieerd als voedsel met een wateractiviteit van 0,85 of minder, voedsel met een pH-waarde van 4,6 of lager, gemeten bij 24 °C). Dit voedsel mag niet langer dan 4 uur buiten de gecontroleerde temperatuurzone worden bewaard. Bewaar warm bij 57°C of hoger en koud bij 4°C of lager.
 7. Vuile zelfbedieningsruimtes (bijv. saladebars, specerijenstations, enz.).
  Verontreiniging van oppervlakken draagt bij aan een aanzienlijke hoeveelheid van alle door voedsel overgedragen ziekten.
 8. Gebrek aan allergeenisolatie
  Onjuiste behandeling van allergeen voedsel kan leiden tot gezondheidsproblemen
 9. Het niet schoonhouden van drankautomaten
  Via vuile automaten kunnen er verontreinigende stoffen in dranken terechtkomen. Dit geldt ook voor de reiniging van frisdrankautomaten, thee-automaten en barautomaten. Als deze automaten niet schoon worden gehouden, beïnvloedt dat niet alleen de smaak van dranken, maar brengt het uw gasten ook in gevaar door de kans op E. coli en schimmel en kan dat leiden tot negatieve publiciteit.

Klik hierboven om het webinar volledig te bekijken en meer te weten te komen over de oorzaken en oplossingen voor elk over het hoofd gezien voedselveiligheidsgebied.

Voor meer informatie of middelen om u te helpen uw risico's op het gebied van voedselveiligheid te minimaliseren, kunt u terecht op onze pagina Voedselveiligheid is belangrijk.

Gerelateerde artikelen

Meer informatiebronnen

Ecolab Food Safety and Public Health Webinars
On-demand webinars over voedselveiligheid

Hebt u een van onze eerdere webinars over het belang van voedselveiligheid gemist? Blijf hier op de hoogte en luister naar onze experts die onderwerpen omtrent de diverse aspecten van voedelveiligheid bespreken.

Food Safety Tips Image
Hulpmiddelen met betrekking tot voedselveiligheid

Download onze nieuwste informatie over voedselveiligheid om u te helpen een sterk voedselveiligheidsprogramma op te zetten, een cultuur van voedselveiligheid in uw bedrijf te versterken, en uw personeel en klanten veilig te houden.