Duurzaamheid verbeteren in
de fabriek van Lindström in Luumäki

Lindström Logo

De situatie

Lindström is een van de toonaangevende textielservicebedrijven in Europa. Elk jaar wast de firma ongeveer 1 kilo textiel in Luumäki, Finland.

Ruwweg 10 tot 15 procent van alle textiel dat wordt gewassen in de fabriek zijn kledingstukken met reflecterende strepen, een belangrijk onderdeel van verschillende types werkkleding en persoonsbeschermende kleding.

Het reinigen van deze soorten textiel is lastig. Voor industriële vlekken, zoals mechanische olie, roet of vuil vermengd met olie, is een hoog alkalisch wasproces vereist. Maar de reflecterende strepen op de kledingstukken zijn juist heel gevoelig voor alkalisch water en verliezen vaak hun reflecterende eigenschappen na slechts vijf tot tien wasbeurten. De kledingstukken zelf zijn nog in zo'n goede staat dat ze nog 20 - 25 wasbeurten aan kunnen.

In een poging deze uitdaging op te lossen besloot Lindström samen te werken met Ecolab om het wasproces voor kledingstukken met reflecterende strepen te verbeteren. Het streven was de hoeveelheid afval te verminderen en de levensduur van het textiel te verlengen.

Samen slaagden we erin de levensduur van reflecterende strepen met tien wasbeurten te verlengen, wat resulteerde in een besparing van € 40.000 op jaarbasis.

Samen slaagden we erin de levensduur van reflecterende strepen met tien 10 wasbeurten te verlengen en minstens € 40K per jaar te besparen.

Industrial washing machines

De oplossing

Samen selecteerden we de fabriek in Luumäki voor het invoeren van onze Performance Industrial-wasoplossing. Deze oplossing is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de wasbehoeften van industriële werkkleding en de levensduur van reflecterende strepen te verlengen. Door een zorgvuldig geselecteerde mix van oppervlakteactieve stoffen te combineren met gepatenteerde vuilverwijderingstechnologie en een nieuwe, milde alkalineverhoger, verwijdert het programma lastige industriële vlekken bij 60°C. En dat zonder de reflecterende eigenschappen van de industriële werkkleding te verwijderen.

Door middel van Performance Industrial ondersteunt de fabriek in Luumäki het streven van Lindström naar een verantwoorde productie en verantwoord verbruik. Met dit programme biedt Lindström zijn klanten ook meer waarde, door werkkleding te verstrekken die helderder straalt, slijtvaster is en veel minder afval genereert vergeleken met conventionele wasprogramma's.

Washing machine with icons for energy, assets and waste

De IMPACT

Lager energieverbruik

Het wasproces bij een lagere temperatuur en het minder vaak opnieuw wassen bespaart 124.000 kWh/jaar (vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van 6 mensen). Dit verlaagt het totale energieverbruik van de fabriek met drie procent.

Langere levensduur voor reflecterende strepen

Textiel met reflecterende strepen kan ten minste tien keer vaker worden gewassen met een speciaal wasprogramma dat samen met 3M werd ontwikkeld. Dit levert Lindström een besparing op van circa € 40.000 per jaar.

Minder afval

Door de levensduur van de reflecterende strepen te verlengen, verloor het textiel 59 procent minder aan sterkte en werd de chemische schade teruggebracht tot bijna nul.

Bekijk alle verhalenDownload de volledige casestudy

Gerelateerde succesverhalen van klanten

Bezoekers die dit verhaal hebben gelezen, bekeken ook:

Dit is een carrousel. Gebruik de knoppen Volgende en Vorige om er doorheen te navigeren of spring naar een dia via de diastippen.