fresh clean folded towels

Een Griekse wasserij helpen toeristen van dienst te zijn, handdoek voor handdoek

taverne aan zee op het Griekse eiland Kreta

De situatie

Astor S.A. is een commerciële wasserij die de afgelopen 10 jaar schoon linnengoed van hoge kwaliteit heeft geleverd aan het foodservice-segment op het Griekse eiland Kreta. De wasserij werkt voor circa 200 hotels en toeristenaccommodaties en levert binnen 24 uur fris, schoon linnengoed aan iedere locatie op Kreta. Omdat de activiteiten seizoensgebonden zijn, werkt de wasserij alleen tijdens de zomermaanden. Optimalisatie van productiviteit en middelen wordt hierdoor nog belangrijker.

De afgelopen twee jaar hebben Astor en Ecolab verschillende oplossingen geïmplementeerd om het wasproces te optimaliseren en een duurzame groei van Astor mogelijk te maken. Bovendien moesten de oplossingen ertoe bijdragen dat de natuurlijke schoonheid van de omgeving werd behouden.

AquaCatch skid unit and AquaCatch control panel

De oplossing

Er gelden strenge afvalwaterrestricties op het eiland. Astor en Ecolab kwamen overeen dat ze zoveel mogelijk water zouden hergebruiken in het wasproces om het gebruik van schoon water door de wasserij te beperken. Hierdoor komt er ook minder afvalwater in het riool terecht, waardoor het risico op sancties wordt beperkt en het bedrijf op een verantwoorde manier kan groeien.

Het team besloot zich te richten op het beperken van de hoeveelheid perswater.  Perswater is het water dat aan het eind van het wasproces met een continue batchwasmachine uit schoon wasgoed wordt geperst. Dit water is schoon en kan in verschillende fases van het wasproces worden hergebruikt. Door het water terug te leiden naar het proces, kunnen we de hoeveelheid water die afvloeit naar het riool beperken. Ook betekent het dat er minder schoon water wordt gebruikt in het proces.

AquaCatch van Ecolab, een recycle-unit voor perswater, werd aangesloten op beide continue batchwasmachines in de wasserij. Deze unit meet het perswater met zijn inductieve debietmeter en zorgt ervoor dat er uiterst efficiënt wordt gespoeld met de geprogrammeerde hoeveelheid spoelwater.

Met behulp van deze technologie werd het verbruik van schoon water met 1,5 liter per kilo wasgoed verlaagd. Dit heeft een besparing opgeleverd van bijna 9.000 kubieke meter per jaar, wat bijdraagt aan de gezonde groei van het bedrijf.

Door zoveel mogelijk water te hergebruiken kan de wasserij verantwoord groeien.

Graph visualization of Ecolab's study on rinsing with hot water

De volgende stap

Na het succesvolle wateroptimalisatieproject stortte het team zich op de volgende uitdaging. Met de bestaande wasapparatuur kon niet meer textiel worden verwerkt omdat de wascapaciteit hoger lag dan de droogacapaciteit.
Om dit op te lossen gebruikt de Thermo-mengoplossing van Ecolab warm water voor het spoelen van textiel, waardoor het wasgoed na het spoelen minder vocht bevat. Dit verkort de droogtijd. Hierdoor werd de hoeveelheid textiel die per uur wordt gedroogd (zie afbeelding rechts) en de totale wascapaciteit met 15 procent verhoogd.

Warm spoelen verkort de droogtijd en verhoogt daardoor de droogcapaciteit en de hoeveelheid textiel die per uur wordt gewassen.

A boy drinking of a bottle of water

De resultaten

Door verschillende water- en energieoplossingen toe te passen, werden de volgende doelen bereikt:

  • Waterbesparing van meer dan 9.000 kubieke meter per jaar. Dit is evenveel als de jaarlijkse drinkwaterbehoefte van 8.200 mensen.
  • Verwerkingscapaciteit van textiel met 15 procent verhoogd.

Na het succes van deze projecten hebben we ook het EU Ecolabel-gecertificeerde wasprogramma OxyGuard40 geïntroduceerd. Het Ecolabel-certificaat en toekomstige projecten gericht op het optimaliseren van de wasactiviteiten helpen Astor niet alleen uit te breiden. Ze zorgen er ook voor dat Kreta het milieu kan beschermen en een Europese toeristische toplocatie kan blijven.

Bekijk alle verhalenDownload de volledige casestudy

Gerelateerde verhalen

Bezoekers die dit verhaal hebben gelezen, bekeken ook:

Dit is een carrousel. Gebruik de knoppen Volgende en Vorige om er doorheen te navigeren of spring naar een dia via de diastippen.