Employee at Ecolab’s Suzano, Brazil Plant

Suzano-fabriek van Ecolab in Brazilië
Gecertificeerd als toonaangevend in watermilieubeheer

Alliance for Water Stewardship (AWS)-casestudy
Gepubliceerd januari 2023 | Bijgewerkt september 2024

Inzichten

Als wereldleider op het gebied van wateroplossingen en -diensten blijft Ecolab zich inzetten voor een toekomst met meer waterzekerheid door slim waterbeheer, -behoud en -milieubeheer. We streven ernaar om tegen 2030 een netto positieve waterimpact te bereiken door:

  • Verminderen, recyclen en aanvullen van water op operationele locaties. We streven ernaar om de waterimpact van ons bedrijf met 40% per productie-eenheid te verminderen ten opzichte van basisjaar 2018.
  • Het beschermen van lokale stroomgebieden door te werken aan het herstel van meer dan 50% van ons absolute wateronttrekkingsvolume op plaatsen met een hoog risico.
  • Resultaten behalen via de Alliance for Water Stewardship (AWS)-norm door AWS-certificering te behalen voor productielocaties van Ecolab in stroomgebieden met een hoog risico.

De productiefaciliteit van Ecolab in Suzano, Brazilië, in de buurt van São Paulo, Brazilië, levert een belangrijke bijdrage aan deze doelstellingen. De Suzano-fabriek is een meng- en reactiefabriek, die voornamelijk chemicaliën voor industriële waterbehandeling produceert. De Suzano-faciliteit haalt grondwater uit de precambrische watervoerende laag en gemeentelijk water uit het productiesysteem Alto Tietê, een reeks reservoirs langs de rivier Tietê in het stroomgebied Alto Tietê. Drinkwater is afkomstig uit de Guarani Aquifer. Afvalwater wordt voor behandeling zowel naar gemeentelijke als industriële stromen gestuurd voordat het in de Tietê wordt geloosd.

De Suzano-fabriek werd aangemerkt als voorrangslocatie voor het behalen van AWS-certificering, het verbeteren van de slimme waterbeheeraanpak van de locatie en het implementeren van innovatieve technologieën om de waterdoelstellingen van bedrijven te bevorderen.

Maatregelen

Om bij te dragen aan de bedrijfswaterdoelstellingen van Ecolab, streeft het lokale team ernaar om het jaarlijkse waterverbruik per ton product met 40% te verminderen van 2018 naar 2030.

De volgende projecten dragen bij aan het verbeteren van de waterbalans van de faciliteit en zijn geïmplementeerd om het totale waterverbruik te verminderen:

  • Implementatie van de eigen 3D TRASAR™-technologie voor koelwater van Ecolab om geavanceerde bewaking, controle en activabescherming van koelwatersystemen te bieden
  • Verbetering in waterstroombewaking door de installatie van hydrometers en een online bewakingssysteem voor verbeterde controle en zichtbaarheid van het watergebruik in de hele fabriek
  • Optimalisering van de uitwasprocessen van de procesapparatuur
  • Inzetten van een Total Plant Management-programma om een multifunctioneel team te creëren en te onderhouden, dat belast is met het vaststellen en aanpakken van waterverliezen in de fabriek middels preventief onderhoud en voortdurende verbeteringsprojecten
  • Implementaie van wascampagnes en een wasmatrix
  • Hergebruik van water in fabrieksprocessen
  • Oprichten van een duurzaamheidsafdeling

Resultaten

Dankzij deze acties heeft de locatie Suzano besparingen gerealiseerd op het gebied van waterverbruik en -efficiëntie. De verbeteringen die op de locatie zijn doorgevoerd, blijken een nuttige stap voorwaarts te zijn in de lokale operationele activiteiten en in het bevorderen van de duurzaamheidsdoelstellingen van Ecolab.

Uitgelichte oplossingen

Met behulp van de oplossingen en digitale technologieën van Ecolab is de productiefaciliteit in Suzano tot gebruiksvermindering, hergebruik en recycling van water.

AWS Certification Plant Imagery


Om de algehele gezondheid van lokale stroomgebieden te verbeteren en als onderdeel van Ecolab's toewerken naar een positieve impact in 2030, hebben we prioriteit gegeven aan AWS-certificering in hoog-risicostroomgebieden waarin we actief zijn.

Water Governance Icon

Aansturen op
goed water

Sustainable Water Icon

Duurzame waterbalans

Quality Water Icon

Waterkwaliteit
in goede staat

Water Related Areas Icon

Belangrijke watergerelateerde gebieden

Safe Water Icon

Water, rioolwaterzuivering en hygiëne (WASH)

Het traject van watermilieubeheer

Ecolab streeft naar duurzaam watergebruik in de eigen faciliteiten en samenwerking met andere bedrijven op lokaal niveau. In lijn met toewijding van Ecolab aan een holistische benadering van waterbeheer in al haar productiefaciliteiten behaalde het bedrijf in 2023 de kerncertificering voor Alliance for Water Stewardship (AWS) versie 2.0 van de International Water Standard in haar fabriek in Suzano. De faciliteit is ook blijven voldoen aan de actuele AWS-vereisten om deze kerncertificering te behouden.

In het stroomgebied van de Alto Tietê en de omliggende regio werd een uitgebreide risicobeoordeling uitgevoerd met behulp van inzichten uit Smart Water Navigator van Ecolab en de World Resources Institute (WRI) Aqueduct Atlas om gedeelde wateruitdagingen en wateruitdagingen op locatieniveau vast te stellen. ​​​​​​​De implementatie van projecten ter vermindering van waterverbruik krijgt prioriteit op basis van de waarschijnlijkheid van risico's en de impact op belanghebbenden op locatieniveau en in de gemeenschap.

Met de aanpak van watermilieubeheer van Ecolab willen we een positieve impact hebben op onze activiteiten en op de gemeenschappen waarin we actief zijn. Voor de Suzano-fabriek en lokale belanghebbenden zijn de grootste uitdagingen op het gebied van water onder meer waterschaarste, waterkwaliteit en het fysieke waterrisico van overstromingen, maar ook toegang tot schoon water en inefficiënt waterbeheer. 

Om deze uitdagingen effectief aan te pakken, streeft de sterke aanpak van watermilieubeheer van Ecolab steeds naar verbetering wat betreft duurzame waterbalans op locatie en waterkwaliteit. Onze holistische aanpak omvat een focus op belangrijke watergerelateerde gebieden (IWRA) en water, sanitatie en hygiëne (WASH) en onze voortdurende vooruitgang op al deze kritische gebieden hangt af van ons sterke waterbeheer.

 

Op grond van de met de Ecolab Smart Water Navigator gekwantificeerde voortgang die is geboekt ten opzichte van de vijf AWS-resultaten, wordt de Suzano-fabriek beschouwd als Water-Smart op de Water Maturity Curve. De Water Maturity Curve illustreert de gekwantificeerde status van de waterstrategie en -beheerplan van een locatie. De plaats van een faciliteit op de curve wordt bepaald door een aantal criteria, waaronder bestuur en strategie, het stellen van doelen, waterbeheerpraktijken en watermilieubeheer. De criteria omvatten principes die consistent zijn met de vijf uitkomsten van het AWS-raamwerk, benadrukkend dat sterk waterbeheer zowel voortdurende verbetering als samenwerking binnen en buiten de fabrieksactiviteiten vereist.

Lees meer over de Smart Water Navigator van EcolabLees meer over de watermilieubeheeraanpak van Ecolab
Sustainable Water Icon

Duurzame waterbalans

Netto positief water

Een duurzame waterbalans en een slimme waterbeheeraanpak binnen onze eigen activiteiten zijn een essentieel component in het realiseren van een netto positief waterimpact per lokatie. In lijn met de doelstellingen van de onderneming streeft het lokale team ernaar om het jaarlijkse waterverbruik per ton product van de locatie met 40% te verminderen, van 2018 naar 2030. Het team op de Suzano-locatie van Ecolab heeft de faciliteit beoordeeld op mogelijkheden om het waterverbruik in alle activiteiten te verminderen en zo de doelstellingen van Ecolab voor het creëren van 2030 positieve impact te behalen. De implementatie van projecten ter vermindering van waterverbruik krijgt prioriteit op basis van de waarschijnlijkheid van risico's en de impact op belanghebbenden op locatienieveau en in de gemeenschap.

Quality Water Icon

Waterkwaliteit

Aanpak van waterkwaliteit

Om te zorgen dat de kwaliteit van het afvalwater goed blijft, worden temperatuur en pH-waarde continu bijgesteld. Er wordt maandelijks een volledige analyse uitgevoerd en jaarlijks wordt er een analyse opgestuurd naar het afvalwaterzuiveringsstation en milieuagentschap van de staat São Paulo om er zeker van te zijn dat het systeem aan de eisen voldoet. Het inkomende water en de drinkwaterkwaliteit worden maandelijks getest en de kwaliteit van het inkomende proceswater wordt jaarlijks getest.

Voor het geval zich een lekkage- of watergerelateerd probleem voordoet, heeft de Suzano-vestiging een robuust incidentresponsplan met analyse van de oorspronkelijke incidentoorzaak, een beoordeling door het leidinggevend team, documentatie in een intern rapportageplatform en communicatie van mitigatiestrategieën tijdens maandelijkse vergaderingen ter plaatse.

Water Governance Icon

Waterbeheer

Aanpak waterbeheer

Op fabrieksniveau is het veiligheids-, gezondheids- en milieuteam verantwoordelijk voor het beheren van de kwaliteit van de lozing van water, effluenten en afvalwater, en voor alle juridische vereisten op dit gebied. De teams van nutsvoorzieningen, logistiek, productie en onderhoud zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van waterbesparingsprojecten. Het nutsvoorzieningenteam is ook verantwoordelijk voor het beheer van het industriële water- en effluentzuiveringssysteem, het controleren van de lozing van afvalwater en het verzamelen van relevante monsters. Informatie over naleving van de waterregelgeving op locatie is op aanvraag beschikbaar, waaronder de noodzakelijke corrigerende maatregelen die door de locatie zijn genomen om toekomstige problemen te voorkomen. Bovendien worden in het CDP Water Security-rapport van Ecolab eventuele overtredingen en de bijbehorende corrigerende maatregelen bekendgemaakt.

Het duurzaamheidsteam van het bedrijf wordt aangestuurd en geadviseerd door het Sustainability Executive Advisory Team (SEAT), dat bestaat uit de meest ervaren bedrijfs- en divisieleiders van het bedrijf. Bovendien zijn de standpunten van Ecolab in duurzaamheid, watermilieubeheer en -veiligheid en gezondheid en milieu (SHE) geopenbaard en daarmee bindend en richtinggevend bij watergerelateerde problemen en naleving. Het duurzaamheidsstandpunt van Ecolab formaliseert de wereldwijde inzet van Ecolab voor duurzaamheid binnen het bedrijf en de impact ervan op klanten. De ingenomen positie wat betreft watermileubeheer versterkt Ecolabs wereldwijde toewijding aan verantwoord watermilieubeheer door vaststelling van kansen voor het bedrijf en de klanten ervan om waterbronnen op een manier te gebruiken die gunstig is voor het bedrijf, de gemeenschap en de natuur. Het SHE-standpunt van Ecolab schetst hoe het bedrijf bij alle wereldwijde activiteiten streeft naar uitmuntendheid in praktijken en prestaties die te maken hebben met veiligheid, gezondheid en milieu.

Water Related Areas Icon

Belangrijke watergerelateerde gebieden

Safe Water Icon

Water, sanitatie en hygiëne (WASH)


Collectieve actie

Naast de interne operationele verbeteringen zijn er in de Suzano-faciliteit van Ecolab ook externe activiteiten op het gebied van watermilieubeheer. Gedeelde uitdagingen tussen de fabriek en de betrokken plaatselijke belanghebbenden zijn waterschaarste, waterkwaliteit en het fysieke risico van overstroming. Om deze gemeenschappelijke problemen aan te pakken werkt Ecolab samen met andere watergebruikers in het bekken.

Medewerkers van de locatie hebben deelgenomen aan tal van sociale projecten in samenwerking met de verkoop- en serviceteams van Ecolab in Brazilië om het waterbewustzijn en -belang in de gemeenschap te vergroten door het maken van muurkunst en andere openbare werken. De faciliteit werkt samen met publieke belanghebbenden, waaronder gemeentelijke waterzuiveringsbedrijven, diverse particuliere bedrijven in het gebied en verschillende niet-gouvernementele organisaties (ngo's).

Door het oprichterslidmaatschap van Ecolab in de Water Resilience Coalition van de Verenigde Naties (VN) werd gewerkt aan de lancering van de São Paulo-afdeling van de coalitie, waarmee de collectieve actiebetrokkenheid op het gebied van gedeelde wateruitdagingen wordt uitgebreid naar van middelgrote en kleine bedrijven in die omgeving.

Bovendien heeft Ecolab zich gecommitteerd aan een project in samenwerking met de natuurbescherming (TNC) via het waterfonds van São Paulo. De primaire doelstelling van dit project is het beschermen en verbeteren van de waterveiligheid in het grootstedelijk gebied van São Paulo. Via het waterfonds van São Paulo wordt ten minste 220 hectare bosgebied beschermd in de gemeenten Mogi das Cruzes en Salesópolis, die beide in het stroomgebied van de bovenloop van de Tietê liggen. Projectpartners werken samen met eigenaren van landelijk gebied, brengen bestaande bossen in kaart voor behoud en herstel en stellen verbeteringsmogelijkheden in landelijke sanitaire voorzieningen vast. Er wordt met landeigenaren onderhandeld over vrijwillige instandhoudingsovereenkomsten die aansluiten bij het bestaande gemeentelijke waterbeheerbeleid. Deze ondertekende overeenkomsten compenseren eigenaren van landelijk gebied bij instandhouding van beboste gronden. Het project biedt financiering om de toegang tot sanitaire basisvoorzieningen in landelijke gebieden uit te breiden via vervanging van rudimentaire systemen in Salesópolis en/of Mogi das Cruzes door geavanceerde technologieën. Het project zal niet alleen 29,4 miljoen gallon water per jaar aanvullen gedurende 10 jaar beginnend in 2023, maar ook de grondwateropslag en -aanvulling, de kwaliteit van het oppervlaktewater en de overvloed en diversiteit van inheemse plantensoorten beheren. Bovendien zal het naar verwachting de koolstofvastlegging onderhouden of verbeteren met leningen voor verbeterde klimaatadaptatie- en mitigatiestrategieën en een betere menselijke gezondheid in het gebied.

Naast de lokale inspanningen voor watermilieubeheer versterkt het wereldwijde donatieprogramma van Ecolab, Solutions for Life, de missie van het bedrijf om zoet water te behouden en te beschermen via samenwerking en aanvullende projecten met TNC en de Project WET Foundation.

Deze casestudie is gemaakt in overenstemming met de AWS-indicatoren 5.1.1, 5.2.1, 5.3.1. 5.4.1, 5.4.2, 5.5.1, 5.5.2 en 5.5.3. Aanvullende informatie over het  AWS-werk op de Suzano-locatie is op aanvraag verkrijgbaar. Neem voor meer informatie contact op via sustainability@ecolab.com.

 


Gerelateerde succesverhalen

Samenwerken met klanten aan een oplossing voor hun grootste uitdagingen.

Dit is een carrousel. Gebruik de knoppen Volgende en Vorige om er doorheen te navigeren of spring naar een dia via de diastippen.

Geen gerelateerde verhalen gevonden