1. Home
 2. COVID-19 bestrijden - Ecolab helpt bij reiniging, desinfectie en processen

Uitdagende tijden het hoofd bieden

Hoewel we nog niet weten wanneer, er komt een einde aan de COVID-19-pandemie. Tot het zover is, navigeren bedrijven van groot tot klein, in alle sectoren en overal ter wereld door onbekend terrein. 

Ecolab is er om te helpen.

In welke fase van de pandemie u nu ook zit, wij zullen met u samenwerken om de gevolgen te beheersen en u efficiënt te laten werken, op een manier die het infectierisico voor uw klanten en medewerkers zoveel mogelijk beperkt en uw bedrijf veerkrachtig maakt.

Ondersteund door onze oplossingen en expertise in de sector en gezondheidszorg zult u zich er klaar voor voelen om uw klanten weer te verwelkomen en te voldoen aan hogere eisen op het gebied van veiligheid, hygiëne en gezondheid terwijl betere tijden aanbreken.

 

_

Do you have questions around product safety and efficacy towards COVID-19? Check out these Frequently Asked Questions about products and technology efficacy answered by our regulatory experts.

Download FAQs

Wat kan mijn bedrijf doen tegen COVID-19?

Of u nu de deuren weer opent, te maken heeft met nieuwe protocollen of u opmaakt om klanten en medewerkers voor de eerste of tweede keer te verwelkomen, Ecolab kan helpen met het verstrekken van desinfecterende producten en training. Daarnaast bieden we ook nalevingsvoorlichting voor uw bedrijf. Word geïnformeerd over branchespecifieke expertise, bronnen en informatie, en meld u aan om op de hoogte te blijven van de meest recente informatie over COVID-19.

 

_

_

Wat kan mijn bedrijf doen tegen COVID-19?

Of u nu de deuren weer opent, te maken heeft met nieuwe protocollen of u opmaakt om klanten en medewerkers voor de eerste of tweede keer te verwelkomen, Ecolab kan helpen met het verstrekken van desinfecterende producten en training. Daarnaast bieden we ook nalevingsvoorlichting voor uw bedrijf. Word geïnformeerd over branchespecifieke expertise, bronnen en informatie, en meld u aan om op de hoogte te blijven van de meest recente informatie over COVID-19.

 

HEALTHCARE

Meer

RESTAURANTS

MEER

HOTELS

MEER

QSR

Meer

_

Cleaning workplace
5 praktische stappen om uw werkomgeving te beschermen tegen het coronavirus

Ontdek meer over de beheersbare, praktische stappen die u kunt zetten om de hygiëne in de werkomgeving aanzienlijk te verbeteren. Door Dr. Ruth Petran, VP Research, Development & Engineering, Food Safety and Public Health bij Ecolab.

Onze experts vertellen u meer

CDC Corona virus image, photo credit, Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM.
Q&A over coronavirus met experts van Ecolab

Dit coronavirus is nieuw en wat we erover weten verandert continu. Onze volksgezondheidsexperts geven advies en informatie over de meestgestelde vragen over COVID-19. Raadpleeg uw branchepagina voor bedrijfsspecifieke informatie van onze experts.

Webinar: Public Health Matters: Understanding Covid-19

Experts van Ecolab bespreken COVID-19 en hoe gezondheidszorg, langetermijnzorg, hotels, restaurants en voedsel- en drankverwerkende bedrijven actie kunnen ondernemen om werknemers en klanten te beschermen. In deze webinar van een uur is 30 minuten aan Q&A-sessies opgenomen met experts van Ecolab over bedrijfsspecifieke maatregelen.

Cleaning workplace
5 praktische stappen om uw werkomgeving te beschermen tegen het coronavirus

Ontdek meer over de beheersbare, praktische stappen die u kunt zetten om de hygiëne in de werkomgeving aanzienlijk te verbeteren. Door Dr. Ruth Petran, VP Research, Development & Engineering, Food Safety and Public Health bij Ecolab.

Onze medewerkers en klanten beschermen tijdens de COVID-19-pandemie.

"We werken eraan ons aandeel te leveren in het beperken van de verspreiding van deze ziekte door oplossingen en expertise te bieden die essentiële werknemers in onze bedrijven en die van u beschermen." - Doug Baker, CEO 

Lees meer over de maatregelen die we nemen om ons team te beschermen, veilig op locaties van de klant te werken en te voorzien in de dringende behoefte aan onze oplossingen en expertise.

 

Wat kan ik doen om COVID-19 te helpen bestrijden?

Neem maatregelen: Richt u op standaard infectiebeperkende praktijken, training en naleving.

Hand washing and environmental cleaning to protect against covid-19 infographic.
Persoonlijke hygiëne
Hand washing and environmental cleaning to protect against covid-19 infographic.
Oppervlakkenhygiëne
Coronavirus: Reducing the risk of infections

Gebruik deze video om uw medewerkers te informeren over manieren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

Good Hand Hygiene

Een goede handhygiëne is essentieel als men de verspreiding van bacteriële en virale infecties een halt wil toeroepen. Vaak de handen wassen en de juiste protocollen hanteren is iets wat we allemaal kunnen doen om de volksgezondheid te beschermen.

Q&A met experts van Ecolab

Experts op het gebied van volksgezondheid en infectiepreventie van Ecolab geven advies aan klanten die te maken hebben met de uitdagingen die COVID-19 biedt in hun bedrijf.

Ecolab Expert

Linda Homan, RN, BSN, CIC

Senior Manager Clinical Affairs

Linda Homan is een gecertificeerde infectiepreventiespecialist met meer dan 20 jaar ervaring. Linda is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van klinische en educatieve oplossingen, toegepast klinisch onderzoek en de integratie van klinische best practies in het hele gezondheidszorgaanbod.

Lees biografie

V. Hoe kunnen zorgmedewerkers zich beschermen in hun werkomgeving?
A. Het CDC raadt momenteel aan om patiënten die worden onderzocht op COVID-19 voorzichtig te benaderen. De EPA en het CDC zien oppervlakken als een vector voor de overdracht van coronavirussen:

Zorgpersoneel moet handhygiëneprocedures volgen voor en na contact met patiënten, contact met potentieel besmet materiaal en voor het aantrekken van en na het uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen, inclusief handschoenen.

 • Gebruik zeep en water als handen duidelijk vies zijn voordat u een handdesinfectieproduct op alcoholbasis gebruikt.
 • Zorgpersoneel dat de patiëntenkamer binnengaat moet standaard voorzorgsmaatregelen, contactvoorzorgsmaatregelen, maatregelen tegen door de lucht overgedragen infecties nemen en oogbescherming dragen (bijv. beschermende bril of gezichtsscherm).
 • Ga voor meer informatie, inclusief checklists van het CDC naar Gezondheidszorginzichten.

Zorginstellingen moeten ervoor zorgen dat handhygiënemiddelen in voldoende mate beschikbaar zijn op elke zorglocatie.

 • Patiënten moeten worden verzocht een mondkapje te dragen zodra ze zijn vastgesteld en beoordeeld worden in een aparte kamer met gesloten deur, idealiter in een isolatiekamer voor infecties die via de lucht overdraagbaar zijn. Zeer nauwkeurige handhygiëne en oppervlakkenhygiëne spelen een belangrijke rol in deze isolatiemaatregelen.
 • Routinematige reiniging en desinfectie zijn passende maatregelen voor COVID-19 in zorginstellingen, inclusief in die zorgruimtes waar aerosolgenererende procedures worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat u een goedgekeurd desinfecterend middel van de EPA-lijst gebruikt.

Het CDC stelt dat instellingen ervoor moeten zorgen dat zorgpersoneel functie- of taakspecifieke informatie en training krijgt over de overdracht van besmettelijke ziekten, waaronder opfriscursussen.

Neem contact op met uw Ecolab-team over trainingsmogelijkheden.

V. Als iemand waarvan bekend is dat hij/zij ziek is in een ziekenhuiskamer heeft verbleven, hoe moet die kamer dan worden gereinigd?
A. 
Routinematige reiniging en desinfectie zijn passende maatregelen voor COVID-19 in zorginstellingen, inclusief in die zorgruimtes waar aerosolgenererende procedures worden uitgevoerd. Gebruik een desinfecterend middel met een EPA-claim voor opkomende virale pathogenen. Reinig apparatuur volgens de instructies van de fabrikant. Het CDC stelt dat instellingen ervoor moeten zorgen dat zorgpersoneel functie- of taakspecifieke informatie en training krijgt over de overdracht van besmettelijke ziekten, waaronder opfriscursussen.

Ecolab Expert

Tatiana A. Lorca, Ph.D.

Food Safety and Quality Program Leader, Global Food & Beverage

Dr. Tatiana Lorca is RD&E food safety & quality program leader voor de wereldwijde voedsel- en drankdivisie van Ecolab. Dr. Lorca werkt regelmatig samen met klanten met voedsel- en drankverwerkende bedrijven aan kwesties die te maken hebben met voedselveiligheid en naleving.

Lees biografie

V. Is er enig bewijs dat het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door voedingsmiddelen zoals vlees? Of voedsel dat uit China komt?
A.
Volksgezondheidsfunctionarissen zijn niet van mening dat het eten van voedsel, met name vlees, een manier vormt waarop coronavirussen worden overgedragen. Natuurlijk is het voor de voedselveiligheid noodzakelijk dat rauw vlees goed wordt bereid. We raden daarom aan nauwlettend toe te zien op standaard voedselveiligheidspraktijken zoals temperatuurregeling, goed garen, kruisbesmetting voorkomen enz.

V. Wat kan ik doen in mijn voedsel- en drankverwerkende fabriek om mijn medewerkers en klanten te beschermen?
A. Ten eerste moeten we ons ervan bewust zijn dat COVID-19 meer een risico vormt voor de volksgezondheid dan voor voedselveiligheid. Een belangrijke prioriteit is het beperken van de kans dat uw medewerkers besmet raken. Zorg dat het personeel begrijpt hoe ze zichzelf en elkaar op de juiste manier moeten beschermen. Zorg dat gezondheids- en hygiënepraktijken voor medewerkers worden geïmplementeerd. Zorg dat de productieomgeving schoon en hygiënisch is door iedere dag van begin tot eind goede productiepraktijken te hanteren. Zorg dat oppervlakken die wel en geen contact maken met voedsel worden gereinigd en gedesinfecteerd.

Ecolab Expert

Ruth Petran, Ph.D., CFS

Senior Corporate Scientist, Food Safety and Public Health

Dr.  Petran voorziet interne en externe klanten van technische expertise en advies over voedselveiligheid en volksgezondheid door nieuwe trends in voedselveiligheid en nieuwe controlestrategieën vast te stellen.

Lees biografie

V. Moet ik vaker desinfecterende of reinigingsmiddelen gebruiken of de dosering verhogen?
A.
Het gebruik van bepaalde desinfecterende middelen kan helpen bij het bestrijden van COVID-19. Alle desinfecterende en ontsmettende middelen moeten worden gebruikt zoals aangegeven op het etiket of de gebruiksaanwijzing van het product. Dit is echter een goed moment om extra aandacht te schenken aan training en naleving om ervoor te zorgen dat oppervlakken en gebieden die vaak worden aangeraakt goed worden gereinigd en dat medewerkers op het werk best practices voor het voorkomen van infecties toepassen.

V. Heeft Ecolab een product dat gebruikt kan worden tegen het coronavirus?
A. Ja, we bieden specifieke desinfecterende middelen die hebben aangetoond dat ze effectief zijn tegen virussen zoals het virus dat COVID-19 (coronavirus-ziekte) veroorzaakt als het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. We bieden ook advies en training voor goede reinigingsprocedures om het risico op COVID-19 te beperken. Bent u een klant, neem dan contact op met uw accountmanager voor specifieke informatie. Bent u op dit moment geen klant, ga dan naar Ecolab.com om contact met ons op te nemen via e-mail of telefoon.

V. Hoelang overleven coronavirussen op oppervlakken?
A.
Het korte antwoord is dat we dat nog niet weten. Dit is een nieuw virus en het onderzoek ernaar begint net. Gegevens van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) duiden erop dat het niet waarschijnlijk is dat de overdracht van COVID-19 plaatsvindt via een besmet oppervlak. Praktisch gezien is het risico besmet te worden via een oppervlak veel lager dan via een druppeltje dat rechtstreeks via de lucht afkomstig is van een geïnfecteerde persoon. Net als bij iedere andere uitbraaksituatie wordt een goede infectiepreventie met een desinfecterend middel voor oppervlakken en voorwerpen die vaak worden aangeraakt aanbevolen.

V. Hoe kunnen horecamedewerkers zichzelf beschermen in hun werkomgeving?
A.
Medewerkers in hotels of een andere horeca-omgeving moeten zich houden aan standaard infectiepreventietechnieken - dingen zoals vaak hun handen wassen, thuisblijven als ze ziek zijn, goedgekeurde desinfecterende middelen met een EPA-claim voor opkomende virale pathogenen gebruiken volgens de voorgeschreven procedures.

V: Hoe bepaalt u, aangezien testen met COVID-19 niet mogelijk is, welke soorten chemische ontsmettingsmiddelen gebruikt kunnen worden tegen COVID-19?
A: Voor opkomende of nieuwe virussen zoals COVID-19 kunnen bedrijven geen uitbraakstam van het virus krijgen om de werking van hun desinfecterende producten te testen. Bepaalde landen hanteren hiervoor beleidsregels of algemene claims (bijv. US EPA Emerging Viral Pathogen Guidance*, EU virusclaims) door gebruik te maken van een gevoeligheidshiërarchie van virussen voor ontsmettingsmiddelen. Over het algemeen zijn deze beleidsregels gebaseerd op het vermogen van een product om een 'moeilijker te doden' virus te doden en in het geval van een uitbraak kan het wel of niet nodig zijn om vooraf goedkeuring te verkrijgen voor gebruik. Het is belangrijk op te letten dat de juiste verdunning bij de juiste contacttijd wordt gebruikt voor de geschikte toepassing die staat vermeld op het productetiket om desinfectie tegen SARS-CoV-2 mogelijk te maken. Bent u een klant, neem dan contact op met uw accountmanager voor specifieke informatie. Bent u op dit moment geen klant, ga dan naar Ecolab.com om contact met ons op te nemen via e-mail of telefoon.

*In de VS moet een product vooraf worden goedgekeurd door US EPA. Het moet een desinfecterend middel zijn voor ziekenhuizen en op het etiket moet de vermelding staan dat het is goedgekeurd voor opkomende virale pathogenen.

Ecolab Expert

Ed Snodgrass

RD&E Program Lead, Institutional

Ed Snodgrass is een scheikundig ingenieur met meer dan 15 jaar ervaring in het ontwikkelen en de efficiëntie van nieuwe producten voor de horeca, langetermijnzorg en foodservicebranche.

V. Wat moet ik doen met handdoeken, beddengoed en ander textiel?
A. Op dit moment is er geen bewijs dat ademhalingsvirussen zoals COVID-19 worden verspreid via textiel, handoeken of beddengoed. Omdat druppeltjes ziekte kunnen overbrengen, wordt een gedegen infectiepreventieprotocol voor het verschonen en reinigen van handdoeken en beddengoed aanbevolen.

Hotel- en andere horecamedewerkers moeten altijd goede persoonlijke beschermingsmiddelen dragen als ze vervuild beddengoed en handdoeken hanteren. Neem de volgende maatregelen als een gast of patiënt is besmet met COVID-19:

 • Stop handdoeken en beddengoed in een zak tijdens het reinigen van de kamer en houd het apart totdat het de wasmachine ingaat.
 • Was de handdoeken en het beddengoed minimaal met een standaard wasmiddel en droog ze volgens de standaard droogrichtlijnen.
 • Raak schone handdoeken en beddengoed zo min mogelijk aan, vouw het op en berg het op een schone, droge plek op.
 • Raak geen schone handdoeken en schoon beddengoed aan direct na het aanraken van vuile handdoeken en vuil beddengoed.

Neem contact op met uw contactpersoon bij Ecolab voor informatie over het juiste protocol en desinfecterende wasmiddelen.

V. Advies voor spa's, jacuzzi's?
A.
Mensen die besmet zijn, moeten deze ruimtes niet gebruiken. Oppervlakken die vaak worden aangeraakt moeten regelmatig worden gedesinfecteerd. Volg standaard procedures voor het onderhoud van uw zwembad, spa of jacuzzi. Op dit moment is er geen bewijs dat er via deze route overdracht plaatsvindt.

Angela Becker Senior Program Leader for the Textile Care Division Ecolab

Angela Becker

Senior Program Leader, Textile Care Division, R&D Center

 In deze functie is zij verantwoordelijk voor het beheer van het Commercial Laundry Product Development Team en het Technical Service Team voor onderzoek en ontwikkeling in Noord-Amerika. Angela heeft 22 jaar in verschillende functies voor Ecolab gewerkt en heeft zes jaar lang binnen de commerciële wasserijmarkt gewerkt, waarbij ze zorgde voor technische ondersteuning, onderzoek en kennisdeling voor alle klanten van Textile Care. Ze is vooral gepassioneerd over goede was- en verwerkingspraktijken van linnengoed in de gezondheidszorg. Ook vestigt ze graag voldoende aandacht op het beheer van linnengoed in de gezondheidszorg gedurende de hele cyclus ervan.

Lees biografie

V. Welke infectiepreventiemaatregelen moet ik volgen in een commerciële wasserij in de gezondheidszorg?
A. 
Al het linnengoed in een commerciële wasserij voor de gezondheidszorg moet worden behandeld alsof het gecontamineerd is en er moeten universele voorzorgsmaatregelen voor het hanteren van het linnengoed worden genomen.

 • Vermijd het aanraken van neus, mond, ogen en gezicht bij het verwerken van gecontamineerd linnengoed. Was de handen goed en vaak en gebruik handreinigers. Draag alle PBM's om werknemers tegen blootstelling te beschermen.
 • Schoon en vuil linnengoed moeten in de fabriek en tijdens het hele transportproces goed van elkaar gescheiden zijn.
 • Alle harde oppervlakken waarmee vervuild en schoon linnengoed in contact komt, moeten regelmatig gedesinfecteerd worden met een EPA-gecertificeerd desinfectiemiddel voor harde oppervlakken met de juiste vereisten voor COVID-19.
 • Linnengoed moet worden gewassen met een wasproduct volgens de door het CDC aanbevolen richtlijnen voor gecontamineerd beddengoed in de gezondheidszorg; tijd/temperatuur of tijd/temperatuur/antimicrobiële interventie (wasgoeddesinfectiemiddel)1.
 • Train medewerkers extra op het gebied van juist handen wassen en PBM's juist aan- en uittrekken.

V. Wat zijn de CDC- of WGO-richtlijnen voor de verwerking van mogelijk gecontamineerd linnengoed?
A.
Op dit moment geeft het CDC de volgende richtlijnen voor potentieel met COVID-19 gecontamineerd linnengoed:

 • Het beheer van de wasserij, keukengerei en medisch afval moet ook worden uitgevoerd in overeenstemming met de vaste procedures. Referentie CDC.gov
 • In de vaste procedures voor het wassen van linnengoed in de gezondheidszorg van het CDC en ook van de WGO zijn thermische OF thermische/chemische richtlijnen opgenomen:
  • Voor thermische ontsmetting, wassen met een schoonmaakproduct op 160F of meer gedurende ten minste 25 min voor linnengoed in de gezondheidszorg.
  • Kies voor thermische/chemische decontaminatie een chemisch middel dat geschikt is voor wassen bij lage temperaturen als er bij een temperatuur van minder dan 160F wordt gewassen.
  • Bij een product dat geschikt is om op lage temperatuur gewassen te worden, moet een schoonmaakproduct gebruikt worden en moet er een antimicrobiële interventie plaatsvinden om de wasbeurt met lagere temperatuur te compenseren. Een antimicrobiële interventie is AdvaCare-desinfectiemiddel, een EPA-geregistreerd wasgoeddesinfectiemiddel (EPA-nr. 1677-193) volgens de aanwijzingen op het etiket voor desinfectie (140F gedurende 5 min. bij 4 oz/CWT).
  • Als een temperatuur van 160F gedurende 25 min niet kan worden verkregen voor beddengoed in de gezondheidszorg, dan is het gebruik van een wasgoeddesinfectiemiddel de beste manier om een lagere temperatuur te compenseren. Het AdvaCare-desinfectiemiddel van Ecolab, dat wordt gebruikt voor de desinfectie van wasgoed, verdient aanbeveling.
  • Opmerking: geen enkel product kan stellen dat het COVID-19 in het wasproces direct kan doden.

 • Routinematig wassen van ander textiel en linnengoed omvat het volgende:
  • Wasproducten zijn ontworpen voor de optimalisatie van de vier belangrijkste wasparameters: de juiste tijd, temperatuur, mechanische werking en chemische werking. Bovendien berust het wasproces op vele andere mechanismen voor het verwijderen van vuil, zoals verdunning, temperaturen om de oplosbaarheid van het vuil en de doorlaatbaarheid van het textiel te verhogen, chemische reacties die samenwerken om oliën en vetten te verzepen, proteïnen te denatureren en organisch materiaal te verwijderen. Alle genoemde processen helpen bij het verwijderen van vuil en verontreinigingen op textiel, wat resulteert in schoon textiel.
  • Een goede aanbeveling voor een geoptimaliseerd wasproces is het gebruik van een antimicrobieel middel in het wasproces, AdvaCare-desinfectiemiddel, een EPA-geregistreerd wasdesinfectiemiddel (EPA-nr. 1677-193), met ofwel een wasontsmettingsgraad of een wasdesinfectiegraad. De aanwijzingen op het etiket moeten worden opgevolgd om aan de vereisten voor reiniging of desinfectie van het wasgoed te voldoen. Op het EPA-etiket staan ook de vereisten om micro-organismen te doden. Raadpleeg uw Ecolab-vertegenwoordiger voor meer informatie over het gebruik van dit product.