2024 Ecolab Watermark™-onderzoek toont aan dat het koopgedrag van consumenten verandert door zorgen over water

23 september 2024
Natural landscape showing a river and trees

Het tweede wereldwijde onderzoek toont dat consumenten in CHina, EMEA en Latijns Amerika zijn gestopt met het kopen van producten die buitensporig hoeveelheden water verbruiken

Ecolab, een wereldwijde leider op het gebied van duurzaamheid die wateroplossingen en -diensten aanbiedt, heeft vandaag de bevindingen bekendgemaakt van het tweede jaarlijkse Watermark™-onderzoek, waarin verslag wordt gedaan van de stand van zaken wereldwijd op het gebied van waterbeheer.

Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat consumenten zich nog steeds grote zorgen maken over klimaatverandering en hun directe toegang tot schoon en veilig water. Deze zorgen zijn ook terug te zien in hun koopgedrag. Een meerderheid van de consumenten in meerdere regio's geeft aan dat ze zijn gestopt met het kopen van producten die buitensporig veel water verbruiken, met name in China (80%), IMEA (69%) en Latijns-Amerika (65%).

Consumenten beweren ook dat ze bereid zijn meer te betalen voor duurzaam geproduceerde producten. In alle regio's is een grote meerderheid bereid om een ​​toeslag van 1-4% te betalen. Dit is het duidelijkst te zien in China (93%), IMEA (86%) en Latijns-Amerika (75%).

"Hoe je de gegevens ook bekijkt, duurzaamheid staat bij consumenten voorop", zegt Christophe Beck, voorzitter en CEO van Ecolab. "Bedrijven bevinden zich tegenwoordig tussen consumenten die hun product niet meer kopen en investeerders die hogere rendementen eisen. Door slim waterbeheer prioriteit te geven kunnen we gelukkig aan beide behoeften voldoen en positieve financiële resultaten behalen, terwijl we tegelijkertijd deze essentiële hulpbron beschermen."

Het onderzoek van dit jaar bouwt voort op in 2023 vastgestelde trends en bevat overtuigende nieuwe inzichten:

  • Toegang tot schoon en veilig water wordt nog steeds als een groot probleem gezien en de meeste regio's maken zich meer zorgen over hun directe toegang tot schoon en veilig water dan over hun toegang in de toekomst. Degenen die zich het meeste zorgen maken over watergerelateerde problemen wnen in Latijns-Amerika (90%), China (88%) en de Verenigde Staten (80%).
  • Consumenten blijven bedrijven en overheden verantwoordelijk stellen voor waterbesparing, maar de meesten geloven nog steeds niet dat deze partijen voldoende aandacht aan dit probleem besteden. Dit is met name het geval in de VS, Europa, Azië-Pacific en Latijns-Amerika, waar 42% tot 51% van de respondenten gelooft dat deze leiders zich bekommeren om waterbesparing.
  • Consumenten stellen bepaalde sectoren ook meer verantwoordelijk voor het verminderen van waterverbruik, waarbij de landbouw-, voedingsmiddelen- en dranken- en productiesector vaak worden genoemd als sectoren die het meeste water verbruiken.
  • Consumenten verliezen het vertrouwen dat bedrijven en overheden de watercrisis aanpakken, aangezien minder dan 50% van de consumenten in de VS en Europa gelooft dat bedrijven en overheden om waterbesparing geven.

Het Ecolab Watermark-onderzoek van 2024 rapporteert ook waar consumenten verschillen per regio en andere doelgroepdemografieën. Er werd een duidelijke correlatie aangetoond tussen de bevolkingsdichtheid en de mate van bezorgdheid van consumenten over klimaat- en waterproblemen. Sterker nog, consumenten die in stedelijke gebieden wonen, lijken zich meer zorgen te maken over klimaatverandering dan consumenten die op het platteland wonen. Dit geldt vooral voor stedelijke consumenten in Azië-Pacific (85%) en de VS (74%).

"Terwijl mensen in plattelandsgebieden zich al lang bewust zijn van de mogelijke gevolgen voor het klimaat, zijn consumenten in stedelijke gebieden zich steeds bewuster van deze uitdagingen", aldus Emilio Tenuta, senior vice president en chief sustainability officer bij Ecolab. "Of het nu gaat om een ​​langdurige hittegolf, een gebrekkige infrastructuur of ongelijke toegang tot schone lucht en water, deze zorgen nemen nu wereldwijd toe bij mensen die in grote steden wonen en werken."

Naast de werelwijde bevindingen van het onderzoek, blijkt uit de VS-specifieke gegevens van dit jaar dat:

  • 73% van de consumenten in de VS gelooft dat klimaatverandering voor hen persoonlijk belangrijk is, maar minder dan 50% gelooft dat bedrijfsleiders en overheden zich hier zorgen over maken.
  • Volwassenen in de VS zijn nog steeds bezorgd over water, met zowel de toegang tot (71%) als de beschikbaarheid van (80%) schoon en veilig water als aanstichter van grote zorgen voor de toekomst.
  • Consumenten in de VS zijn bereid hun gedrag te veranderen om water te besparen. Een derde (33%) ziet af van de aankoop van producten die overmatig water verbruiken, en meer dan tweederde (71%) is optimistisch dat waterschaarste effectief kan worden aangepakt.

De tweede golf van het Ecolab Watermark-onderzoek werd begin 2024 uitgevoerd in samenwerking met Morning Consult onder een steekproef van volwassenen uit de algemene bevolking en zal ook verder jaarlijks worden gedaan. Voor de volledige wereldwijde en landspecifieke resultaten kunt u terecht op het interactieve dashboard op watermark.ecolab.com.

Over Ecolab:

Ecolab (NYSE:ECL), een vertrouwde partner voor miljoenen klanten, is wereldwijd leidend in duurzaamheid en biedt oplossingen en diensten op het gebied van water, hygiëne en infectiepreventie die mensen en levensnoodzakelijke hulpbronnen beschermen. Het op een eeuw aan innovatie voortbouwend Ecolab heeft een jaarlijkse omzet van 15 miljard dollar, meer dan 46.000 medewerkers en activiteiten in meer dan 170 landen over de hele wereld. Ecolab levert uitgebreide, op wetenschap gebaseerde oplossingen, gegevensgestuurde inzichten en service van wereldklasse ter verbetering van voedselveiligheid, behoud van schone en veilige omgevingen en optimalisatie van water- en energieverbruik. Met innovatieve oplossingen verbetert Ecolab de operationele efficiëntie en duurzaamheid voor klanten in de sectoren voeding, gezondheidszorg, levenswetenschappen, horeca en industrie. www.ecolab.com

Volg ons op LinkedIn @Ecolab, Instagram @Ecolab_Inc, Facebook @Ecolab en X @Ecolab .

(ECL-C)

Torry Whitney
+1-651-250-4724
MediaRelations@Ecolab.com

Bron: Ecolab Inc.

Aanverwant nieuws