De productduurzaamheid van Ecolab bevorderen door innovatie en samenwerking

21 augustus 2024
Two Ecolab associates installing an Ultrasil membrane at a facility

Als wereldwijde leider op het gebied van duurzaamheid ontwerpt Ecolab producten die helpen om aan de behoeften van klanten te voldoen, hun bedrijf te laten groeien en tegelijkertijd de positieve impact op mens en milieu te maximaliseren. Ecolab heeft niet alleen ambitieuze doelen in het ondersteunen van bedrijfsgroei, maar streeft er ook naar om de ecologische voetafdruk van ons aanbod te verminderen. Om Ecolabs productduurzaamheidsnormen voortdurend te verbeteren, is samenwerking met leveranciers en investering in onderzoek, ontwikkeling en techniek van het grootste belang.

De wereldwijde voedselvoorziening helpen beschermen met verbeterde clean-in-place-processen

In de voedsel- en drankenindustrie gebruikt Ecolab enzymen in clean-in-place-oplossingen (CIP) om voedselveiligheid en -kwaliteit prioriteit te geven en tegelijkertijd de impact op het milieu te verbeteren. Dit wordt deels bereikt door waar mogelijk producten te maken met biogebaseerde grondstoffen. Zo kunnen de aangepaste clean-in-place-reinigingssystemen (CIP) van Ecolab gebruikelijke reinigingsmiddelen zoals natriumhydroxide en chloor vervangen door enzymen. Deze enzymen, of biologische katalysatoren, helpen om organisch afval en vuil af te breken, terwijl het gebruik van conventionele chemicaliën tot een minimum wordt beperkt.

Enzymen zijn afkomstig uit hernieuwbare bronnen en gemakkelijk biologisch afbreekbaar, wat kan helpen om minder afval en bijproducten te produceren dan bij conventionele processen.1  Enzymen kunnen zo worden ontworpen dat ze zich richten op specifieke soorten vuil en snel werken, wat in bepaalde toepassingen mogelijkheden biedt om minder chemische grondstoffen te gebruiken. Voor deze toepassingen is de ecologische voetafdruk van productie, verpakking, distributie en verwijdering van producten kleiner dan bij conventionele producten.

Een voorbeeld is ULTRASIL™ CONNECTED, een digitale membraanreinigingsoplossing voor de zuivelindustrie. Ecolab ULTRASIL CONNECTED biedt verbeterde reinigingsprestaties met een innovatieve enzymatische chemie en een verbeterde zichtbaarheid van de productie met een geïntegreerde digitale module. De nieuwe hoogwaardige chemicaliën zijn zo gemaakt dat er minder chloor kan worden gebruikt in het membraanreinigingsprogramma, mogelijk zelfs helemaal geen. Minder chloorgebruik helpt het risico op schade aan oxidatieapparatuur en membranen te verlagen en vermindert het risico op vervuiling van het afvalwater. Met minder chloor in de reinigingsprocessen worden ook de corrosieve en mogelijk membraanbeschadigende neveneffecten van het oxidatiemiddel beperkt.

Samenwerken met leveranciers aan opties voor een kleine ecologische voetafdruk van producten

Via het duurzame inkoopprogramma van Ecolab blijven we zoeken naar alternatieven voor grondstoffen met een grote impact en een kleinere ecologische voetafdruk om de ambities op het vlak van decarbonisatie van Scope 3 te helpen verwezenlijken. 

“De inkoopteams van Ecolab zijn voortdurend bezig om ons productassortiment te verbeteren, op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om de productduurzaamheid te verbeteren en een positievere impact te leveren", zegt Frederick Dutrenit, Senior Vice President, Supply Chain en Chief Procurement Officer, Ecolab. “Onze leveranciers zijn cruciaal voor deze strategie en ons duurzame inkoopprogramma blijft zich ontwikkelen volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten, de verwachtingen van belanghebbenden en de waarden die wij als organisatie hoog houden.”

Een recent voorbeeld is Ecolabs samenwerking met Novonesis, een internationaal bedrijf in bio-oplossingen, om enzymen te onderzoeken voor gebruik in biogebaseerde formules.

Met hun uitgebreide portfolio en expertise is Novonesis een gewaardeerde partner die Ecolab helpt innovatieve biologische oplossingen te leveren aan onze markten. Novonesis is ook een pionier in circulair denken, omdat het een van de eerste voorbeelden van circulaire productie ter wereld heeft opgezet als onderdeel van de Kalundborg Symbiosis. Kalundborg Symbiosis, gevestigd in Kalundborg, Denemarken, is een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen 17 bedrijven dat door delen en hergebruiken van middelen besparingen wil realiseren en afval wil minimaliseren. In 2023 was het totale recycling- en composteringspercentage van Novonesis hoger dan 99%, waarbij minder dan 1% werd gestort of verbrand zonder energieterugwinning.

Ecolab erkent dat het bereiken van zijn klimaat- en productduurzaamheidsdoelstellingen afhankelijk is van oordeelkundige investeringen in zowel innovatie als samenwerking met leveranciers. Door initiatieven zoals onze samenwerking met Novonesis te bevorderen, kunnen we samen met onze partners verder werken aan een positieve toekomst.

Bezoek https://www.ecolab.com/corporate-responsibility/environment/product-sustainability  voor meer informatie over productduurzaamheid bij Ecolab.

Aanverwant nieuws