Volksgezondheidsexperts van Ecolab bespreken apenpokkenvirus en best practices om te help risico te minimaliseren

17 augustus 2022
Monkeypox virus illustration

Apenpokkenillustratie - Foto van: CDC- Cynthia S. Goldsmith, Russell Regnery

Op 23 juli 2022 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de wereldwijde uitbraak van apenpokken uitgeroepen tot een noodsituatie van internationaal belang op het gebied van de volksgezondheid. Dr. Elaine Black, directeur voedselveiligheid en volksgezondheid, en Kaycee Strewler, belangrijkste technisch accountspecialist van Ecolab, geven een apenpokkenoverzicht en hoe u de risico's van dit virus kunt minimaliseren.

 

  1. Wat is apenpokken?

    Apenpokken is een zeldzame ziekte die wordt veroorzaakt door infectie met het apenpokkenvirus, dat deel uitmaakt van dezelfde familie van virussen als het variola-virus, de veroorzaker van pokken. Het apenpokkenvirus is niet nieuw - het eerste menselijke geval werd geregistreerd in 1970 - de huidige uitbraak heeft zich echter verspreid naar veel landen waar het virus nog niet eerder is aangetroffen.

     

  2. Wat zijn de tekenen en symptomen van apenpokken?

    Een apenpokkeninfectie begint met hoofdpijn, spierpijn, koorts, gezwollen lymfeklieren en vermoeidheid, gevolgd door de ontwikkeling van een jeuk of leasies, vaak eerst op het gezicht en zich vervolgens uitbreidend naar andere delen van het lichaam. Laesies doorlopen verschillende stadia, eindigend in puisten die korst worden en van de huid vallen.

    De incubatieperiode van apenpokken is gewoonlijk 7-10 dagen, maar kan uiteenlopen van 5-21 dagen en de ziekte duurt meestal 2-4 weken. Bij eerdere uitbraken heeft apenpokken de dood veroorzaakt bij maar liefst één op de 10 mensen die besmet raakten. Wat betreft de huidige uitbraak zijn er echter zeer weinig sterfgevallen gemeld. Behandelingen (antivirale geneesmiddelen en vaccins) zijn beschikbaar en mogelijk regiospecifiek en beperkt tot populaties met een hoog risico.

     

  3. Hoe wordt apenpokken overgedragen?

    Het apenpokkenvirus verspreidt zich tussen mensen, meestal door direct contact met infectieuze zweren, korstjes of lichaamsvloeistoffen, en kan worden verspreid door respiratoire secreties, hoewel de mate van respiratoire transmissie nog wordt bestudeerd.  Het virus kan zich ook verspreiden door contact met besmette oppervlakken of beddengoed. 

    Terwijl eerdere uitbraken in verband werden gebracht met overdracht van dier op mens of consumptie van vlees van een besmet dier, vond de verspreiding van de huidige uitbraak voornamelijk plaats door langdurig persoonlijk contact. Voedsel en water zijn vooralsnog geen transmissieroute bij de huidige uitbraak.

     

  4. Wat zijn best practices die helpen apenpokken te voorkomen?

    Handen wassen met water en zeep is een van de beste manieren om de overdracht van ziekteverwekkers te voorkomen. Was uw handen regelmatig met water en zeep of gebruik een handdesinfectieproduct op alcoholbasis. Als uw handen zichtbaar vuil zijn, gebruik dan water en zeep voordat u handdesinfectieproduct aanbrengt.

    Vermijd nabij huid-op-huidcontact met mensen die huiduitslag hebben en vermijd het delen van borden en eetgerei.   

    Desinfecteer vaak aan te raken harde, niet-poreuze oppervlakken, inclusief deurknoppen, lichtschakelaars en balustrades, met een EPA-geregistreerd desinfectieproduct tegen opkomende virale pathogenen (EVP). Ecolab biedt hiertegen veel desinfectieproducten, waaronder Peroxide Multi Surface Cleaner and Disinfectant (EPA reg. nr. 1677-238) en Desinfectant 1 Wipe (EPA reg. nr. 1677-263).  Volg de instructies van het productlabel om te zorgen voor het juiste gebruik.  

     

  5. Welke maatregelen kunnen hotels en andere bedrijven nemen om werknemers en klanten gezond te houden en de verspreiding van apenpokken te helpen voorkomen?
    Er zijn verschillende stappen die bedrijven, met name in de horeca, kunnen nemen om hun werknemers en gasten te beschermen:  
  • Exploitanten moeten infectiepreventiepraktijken met werknemers evalueren en versterken (bijv. vereisten voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), handhygiënepraktijken, juiste desinfectie van oppervlakken) en overwegen om voorlichtingssessies voor werknemers te faciliteren over de tekenen, symptomen en risicofactoren van besmetting met apenpokken.
  • Exploitanten moeten ervoor zorgen dat handhygiënebenodigdheden direct beschikbaar zijn op het gebruikspunt op relevante locaties (bijv. toiletten, keukens of voedselbereidingsruimten, drukbezochte gebieden zoals in- en uitgangen).
  • Vaak aan te raken harde, niet-poreuze oppervlakken moeten worden gedesinfecteerd met een EPA-geregistreerd desinfectiemiddel tegen virale pathogenen. Eetgerei en borden moeten worden gewassen op de wijze zoals voorgeschreven in de FDA-voedselcode van de VS.
     
  • Werknemers dienen geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, zoals wegwerphandschoenen en een goed passend masker bij het reinigen of hanteren van linnen, met name in regio's waarvan bekend is dat ze een hoog risico op apenpokken hebben of wanneer een persoon waarvan wordt vermoed of is bevestigd dat deze apenpokken heeft, het gebied heeft bezet.  Zorg ervoor dat bevuild linnengoed in een waszak of andere bak zit en vermijd schudden of hanteren op een manier die besmettelijk materiaal kan verspreiden. Was beddengoed (bijv. handdoeken, lakens, kleding) volgens standaard wasprotocollen met de Ecolab-producten en -wasmiddelen die er zijn. 

 

Klik hier voor meer informatie over apenpokken.

 

Over de experts:

Dr. Elaine Black, directeur voedselveiligheid en volksgezondheid bij Ecolab, is een volksgezondheidsspecialist en microbioloog die programma- en beleidsinitiatieven leidt en daarmee betrokken is bij belangrijke klanten en professionele organisaties.

Kaycee Strewler, M.S., belangrijkste technische accountspecialist bij Ecolab, is een volksgezondheidsspecialist binnen de institutionele afdeling van het bedrijf, fungeert als technisch adviseur voor wereldwijde klanten met zakelijke accounts en biedt richtlijnen op het gebied van volksgezondheid en best practices voor persoonlijke en oppervlakkenhygiëne.

 

 

Aanverwant nieuws