Succes als marktleider - Life Sciences divisie en Bioquell

Johannes Stalenburg, Country manager voor Nederland bij Ecolab, vertelt hoe de Life Sciences divisie van Ecolab de afgelopen jaren is uitgegroeid tot marktleider.

01 juli 2021

Johannes Stalenburg, AVP Area Sales II - Institutional & Country Manager - Nederland
 

Ecolab is meer dan alleen producten - bij klanten houden onze serviceteams toezicht op systemen en technologieën om ervoor te zorgen dat ze correct werken en om gegevens te verzamelen, beste praktijken te delen, trainingen te geven, de veiligheid te bevorderen, uitdagingen aan te pakken en klanten te helpen onze technologieën en programma's optimaal te benutten. Elk klantbezoek leidt tot meer inzicht in de activiteiten van de klant. Dit vormt de basis voor praktische aanbevelingen en toegevoegde waarde. Voorbeelden zijn kostenbesparing op het gebied van water- en energieverbruik en optimalisering van reinigings- en desinfectieprogramma's om op die manier het verbruik van producten en het aantal werkuren te verlagen. Onze betrokkenheid draagt ook indirect bij aan het creëren van toegevoegde waarde en het beschermen van de reputatie van een merk. Om dit te bewerkstelligen, steunt Ecolab haar klanten in verschillende marktsegmenten bij het correct nakomen van wettelijke verplichtingen, het behalen van duurzaamheidsdoelen en het verbeteren van de veiligheid.

We zijn niet zomaar wereldleider in verschillende sectoren. Bij Ecolab draait het allemaal om de grote getallen:

  • We zijn werkzaam in meer dan 40 verschillende industrieën
  • We hebben medewerkers op bijna 3 miljoen klantlocaties wereldwijd.
  • We hebben meer dan 44.000 Ecolab medewerkers in meer dan 170 landen die op locatie totaaloplossingen bieden.
  • We hebben meer dan 27.000 sales- en klantenservicemedewerkers, die samen het grootste en best opgeleide sales- en klantenserviceteam binnen de sector vormen.


Marktleider in de Benelux

35 jaar geleden, toen Johannes bij Ecolab begon, bestond het bedrijf in hoofdlijnen uit 2 divisies: Institutional en Food & Beverage. In die 35 jaar is Ecolab uitgebreid met nog eens 8 andere divisies, die het resultaat zijn van acquisities en groei. In 2017 werd bijvoorbeeld Anios Laboratories overgenomen en in 2019 volgde Bioquell, een belangrijke speler op het gebied van biodecontaminatiesystemen voor de sectoren levenswetenschappen en gezondheidszorg.

Anno 2021 is Ecolab marktleider in de Benelux op het gebied van steriele biociden in de farmaceutische industrie en werken we samen met grote farmaceutische bedrijven zoals GSK, Kite, Pfizer, MSD, Novartis, Abbot, Jansen en andere productieomgevingen voor GMP, medische apparaten en farmaceutische producten. Het Life Sciences 'Global Technical Consultants' (GTC) team van Ecolab is verantwoordelijk voor alle technische ondersteuning door middel van gratis trainingswebinars, het implementeren van reinigings- en desinfectieprogramma's afgestemd op de behoeften van de klant, het begeleiden van het validatieproces voor biociden en onderzoeken op locatie om klanten voor te bereiden op interne en externe audits. Wij voorzien onze klanten niet alleen van producten. Onze kennis staat ook ter beschikking en kan voor elke mogelijke uitdaging worden gebruikt.


Van audits en naleving tot Covid-19

Ecolab zorgt ook voor continuïteit in de naleving van lokale wet- en regelgeving. Onze producten zijn geregistreerd volgens de BPD (richtlijn voor biocideproducten) en opgenomen in het Biocide Product Regulation (BPR) proces. De eerste registraties onder deze nieuwe Europese wetgeving worden binnenkort verwacht. Daarnaast ondersteunen wij klanten bij het efficiënt inkopen en het bereiken van het best mogelijke prijs-kwaliteitsniveau, bijvoorbeeld door te besparen op water, energie en arbeidskosten. Hierdoor onderscheiden we ons van onze concurrenten.

Ecolab is ook betrokken bij de productie van Covid-19-vaccins via de intensieve samenwerking met verschillende farmaceutische ondernemingen, die verantwoordelijk zijn voor de productie van API's, boosters en verpakkingsmateriaal. We reinigen niet alleen de productcontactgebieden en -oppervlakken (CIP/COP-reinigingsmiddelen/desinfectiemiddelen voor bioreactoren en tanks) maar ook de belangrijkste plekken in cleanrooms (steriele biociden). Door Covid-19 is onze capaciteit onder enorme druk komen te staan, maar we hebben snel gereageerd en de productiecapaciteit weten te verhogen om onze klanten te voorzien van producten en de continuïteit te handhaven.

 

Acquisitie van marktleiders Nalco en Bioquell

De acquisitie van Nalco Water in Leiden, Nederland, gaf de activiteiten van Ecolab in de gezondheidszorg en levenswetenschappen een enorme boost. We werken met klanten die innovatieve oplossingen willen voor waterproblemen en beperkte hulpbronnen.

In 2019 werd met de overname van Bioquell een internationale marktleider in geautomatiseerde luchtdesinfectiesystemen en -diensten toegevoegd aan de groeiende portfolio van Ecolab. Bioquell is gespecialiseerd in de productie en levering van uiteenlopende waterstofperoxidegeneratoren, -systemen en -diensten. Deze hebben tot doel micro-organismen te inactiveren met behulp van hun gepatenteerde verzadigde damptechnologie.

Ten slotte is Ecolab ook een betrouwbare partner voor de snelgroeiende bedrijven in cel- en gentherapie met het steriele Klercide-assortiment en de Bioquell-oplossingen als eerste keus. 


"Het mooiste aan mijn baan is het vinden van oplossingen voor de grootste uitdagingen waar de wereld voor gesteld staat."


Johannes Stalenburg
AVP Area Sales II - Institutional & Country Manager - Nederland

Aanverwant nieuws