Ecolab introduceert slim meetsysteem in Europa om de naleving van handhygiëne in ziekenhuizen te verbeteren

Deze nieuwe verbonden technologie wordt in 2021 uitgerold naar ziekenhuizen in Europa

15 februari 2021
Hand Hygiene Compliance Measurement-systeem

Northwich, Verenigd Koninkrijk - Ecolab, de wereldleider op het gebied van water-, hygiëne- en infectiepreventieoplossingen en -services introduceert zijn Hand Hygiene Compliance Measurement (HHCM)-systeem , een digitaal verbonden technologie voor het systematisch monitoren en verbeteren van handhygiëne in zorginstellingen in heel Europa.

Schone handen redden levens in zorginstellingen. Hoewel de uitbraak van COVID-19 de navolging van handhygiënemaatregelen in eerste instantie vergrootte, geven onderzoeken een gemiddeld nalevingspercentage van 50 procent aan voor handhygiëne onder zorgpersoneel.1 Een slechte naleving van handhygiëne in zorginstellingen kan een stijging van nosocomiale infecties veroorzaken, wat levens kan kosten en het personeel in de al onder druk staande gezondheidszorg verder zal belasten. 

Ieder jaar doen zich naar schatting 8,8 miljoen nosocomiale infecties voor in ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg in Europa2, met als tragisch resultaat een geschatte 37.000 overlijdensgevallen.3 In het Verenigd Koninkrijk kosten nosocomiale infecties de National Health Service (NHS) £ 2,7 miljoen en 7,1 miljoen beddagen per jaar.4 Bovendien hebben zorgmedewerkers tijdens de pandemie te maken gekregen met veel gevallen van in het ziekenhuis opgelopen COVID-19-besmettingen en hebben ze in sommige gevallen patiënten besmet.5 NHS-gevens tonen aan dat tot 20 procent van de mensen die met COVID-19 in het ziekenhuis lagen de ziekte tijdens het verblijf had opgelopen.6

Met het HHCM-systeem heeft Ecolab er al toe bijgedragen dat de naleving van handhygiëne werd verbeterd voor duizenden zorgmedewerkers in Noord-Amerika. In samenwerking met het Deense MedTech-bedrijf sani nudge gaat Ecolab nu een vergelijkbare oplossing bieden aan zorgklanten in Europa.

"Het monitoren van handhygiëne in een ziekenhuis door middel van rechstreekse observatie is bijzonder arbeidsintenstief en onnauwkeurig", aldus Chafik Hilal, General Manager bij Ecolab Healthcare Europe. "We willen deze innovatieve oplossing heel graag uitrollen naar ziekenhuizen in Europa. Door het HHCM-systeem te combineren met decennia aan ervaring in infectiepreventie, zullen zieken beter zijn uitgerust om nosocomiale infecties te bestrijden."

Het HHCM-systeem combineert IoT-sensors en draadloze hygiënemeettechnologie geïnstalleerd op patiëntenbedden en badges van zorgmedewerkers met verbonden dispensers om individuele handhygiënepraktijken in patiëntenkamers vast te leggen en anoniem op te slaan. Het systeem bespaart vele uren aan handmatig monitoren met de vertekeningen en onnauwkeurigheden van dien, en levert betrouwbare gegevens van hoge kwaliteit. Het biedt praktisch advies dat veilige interactie met patiënten helpt te verbeteren, en stelt geautomatiseerde dashboards en visuele rapporten samen die worden aangevuld met de expertise en producten van Ecolab op het gebied van infectiepreventie.

"De strategische samenwerking tussen sani nudge en Ecolab zal onze visie om de veiligheid van een miljard patiënten in 2030 te verbeteren een enorme boost geven", aldus CEO Theis Jensen van sani nudge. "We delen dezelfde waarden en ambities als Ecolab en kijken ernaar uit om samen met hen te blijven werken aan het verlagen van het aantal nosocomiale infecties door de handhygiëne in Europese ziekenhuizen te verbeteren."

In lijn met de AVG-regels worden op basis van de door het systeem verzamelde gegevens geanonimiseerde rapporten geproduceerd aan de hand waarvan de zorginstelling gepersonaliseerde trainingen en campagnes kan ontwikkelen om de door het systeem vastgestelde problemen aan te pakken. Ecolab zal ook verdere inzichten en strategieën voor infectiepreventie verstrekken om de handhygiënecultuur en -naleving in het ziekenhuis te helpen verbeteren.

De door sani nudge ontwikkelde opslossing, die werd geïntegreerd in het HHCM-systeem van Ecolab, is al in verschillende ziekenhuizen in Europa geïnstalleerd. In Denemarken hielp het het handhygiënegedrag voor en na contact met patiënten met respectievelijk 178 procent en 120 procent te verbeteren.7,8 In korte tijd hielp het ook het ziekteverzuim onder medewerkers met 72 procent te verlagen. Ecolab heeft het HHCM-systeem ook uitgerold in 5 ziekenhuizen in Florida. Dit heeft eraan bijgedragen dat de handhygiënenaleving verbeterde van 86 naar 90 procent. Het hoge nalevingsniveau kon worden gehandhaafd en stelde de ziekenhuizen in staat nosocomiale infecties met 29 procent te verminderen.9

Het Hand Hygiene Compliance Measurement-systeem van Ecolab helpt een ziekenhuis resultaten te behalen en handhaven, betere uitkomsten voor patiënten te realiseren en medewerkers een veiligere werkomgeving te bieden. Met gegevens, inzichten, expertise en effectieve producten verbetert de handhygiënecultuur voor de lange duur.

Hand Hygiene Compliance Measurement-systeemOver Ecolab

Ecolab (ECL) is een vertrouwde partner op bijna drie miljoen locaties van commerciële klanten en wereldleider op het gebied van water-, hygiëne- en infectiepreventieoplossingen en -services. Met een jaarlijkse omzet van $ 13 miljard en meer dan 45.000 medewerkers levert Ecolab uitgebreide oplossingen, inzichten op basis van data en gepersonaliseerde service ter bevordering van veilig voedsel, behoud van een schone omgeving, optimalisatie van water- en energiegebruik, en verbetering van de operationele efficiëntie en duurzaamheid voor klanten in de voedsel-, gezondheidszorg-, horeca- en industriesector in meer dan 170 landen over de hele wereld. Meer informatie: www.ecolab.com | Volg ons op Twitter @ecolab, Facebook via facebook.com/ecolab, LinkedIn via Ecolab of Instagram via Ecolab Inc

Over sani nudge

sani nudge is een gegevensgestuurd MedTech bedrijf, met een missie gericht op het leveren van een bijdrage aan de menselijke gezondheid, door organisaties in de gezondheidszorg te verbinden met bruikbare inzichten die de veiligheid van en de zorg voor de patiënt verbeteren. Meer informatie: www.saninudge.com | Volg ons op Twitter @saninudge of LinkedIn via sani nudge<

###

Contactpersoon voor de media:
Laetitia Tettamanti
Ecolab Communications manager Europe
Laetitia.tettamanti@ecolab.com
+44 (0)7795 300 685

Referenties:

  1. Roshan R, Feroz AS, Rafique Z, Virani N. Rigorous Hand Hygiene Practices Among Health Care Workers Reduce Hospital-Associated Infections During the COVID-19 Pandemic. J Prim Care Community Health. 2020;11:2150132720943331. doi:10.1177/2150132720943331
  2. European Centre for Disease Control https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/healthcare-associated-infections-threat-patient-safety-infographic.pdf
  3. https://www.who.int/gpsc/country_work/gpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf 
  4. Guest JF, Keating T, Gould D, et al Modelling the annual NHS costs and outcomes attributable to healthcare-associated infections in England BMJ Open 2020;10:e033367. doi: 10.1136/bmjopen-2019-033367
  5. Sangeeta Mehta, Flavia Machado, Arthur Kwizera, Laurent Papazian, Marc Moss, Élie Azoulay, Margaret Herridge COVID-19: a heavy toll on health-care workers www.thelancet.com/respiratory Online gepubliceerd op 5 februari 2021 https://doi.org/10.1016/S2213-2600(21)00068-0 3
  6. The Guardian, Up to 20% of hospital patients with Covid-19 caught it at hospital, 17 mei 2020 https://www.theguardian.com/world/2020/may/17/hospital-patients-england-coronavirus-covid-19
  7. Iversen AM, Kavalaris CP, Hansen R, Hansen MB, Alexander R, Kostadinov K, Holt J, Kristensen B, Knudsen JD, Møller JK, Ellermann-Eriksen S. Clinical experiences with a new system for automated hand hygiene monitoring: A prospective observational study. Am J Infect Control. mei 2020;48(5):527-533. doi: 10.1016/j.ajic.2019.09.003. Epub 2019 okt 18. PMID: 31635879.
  8. Iversen AM, Stangerup, M, From-Hansen M, Hansen, R, Palasin Sode L, Kostadinov, K, Hansen, MB, Calum, H, Ellermann-Eriksen, S, Knudsen, J. Light-guided nudging and data-driven performance feedback improve hand hygiene compliance among nurses and doctors.. Am J Infect Control. 10 nov. 2020;S0196-6553(20)30991-3. doi: 10.1016/j.ajic.2020.11.007. PMID: 33186676 
  9. Hand Hygiene Compliance Monitoring White Paper, "Demonstrating a Decrease in HAIs Across 5 Hospitals"

Aanverwant nieuws