In de race om een vaccin

Ecolab ondersteunt cleanroom-omgevingen voor de ontwikkeling en productie van een COVID-19-vaccin door de Clinical BioManufacturing Facility van de Universiteit van Oxford

29 april 2020
Person working in laboratory

Meer dan drie miljard mensen worden op dit moment op enige wijze beperkt in hun bewegingen of bevinden zich in lockdown om de verspreiding van COVID-19 proberen te vertragen.  Er is een wereldwijde race gaande om een vaccin of medicijn te ontwikkelen dat de pandemie kan stoppen.  Het Jenner Institute van de Universiteit van Oxford heeft aangekondigd dat het aanzienlijke vorderingen heeft geboekt in de ontwikkeling en productie van ChAdOx1 nCoV-19, een vaccin tegen COVID-19. De eerste vrijwilligers in de Fase I/II klinische studie werden op 23 april 2020gevaccineerd en het is de bedoeling dat er in de komende weken nog 800 vrijwilligers worden gevaccineerd. De productie van ChAdOx1 nCoV-19 vond plaats in de Clinical BioManufacturing Facility van het Jenner Institute. Deze locatie met MHRA-goedkeuring heeft een licentie om geneesmiddelen voor onderzoek te vervaardigen, met inbegrip van vaccins, volgens de beginselen van Good Manufacturing Practice (GMP).

Het Life Sciences-team van Ecolab in het Verenigd Koninkrijk heeft essentiële ondersteuning verleend aan het onderzoek dat wordt gesteund door de Britse regering. Om een vaccin te kunnen ontwikkelen, moet een laboratorium in een gecontroleerde omgeving werken. De werknemers hebben een besmettingsvrije omgeving nodig voor het uitvoeren van tests en manipulaties om te voorkomen dat het resultaat van hun werk in gevaar wordt gebracht. Ecolab biedt een assortiment goedgekeurde producten voor gebruik in cleanroom-omgevingen en expertise om de medewerkers te beschermen en ondersteunen.


"Ecolab heeft zich een echte partner getoond en we zijn allemaal erg onder de indruk van het team dat zoveel heeft gedaan om ons te helpen dit belangrijke werk te doen."


Dr. Cathy Oliveira
GMP Production Manager van de Clinical BioManufacturing Facility.

Van bestraalde en aseptisch gevulde producten die driedubbel zijn verpakt om het overbrengen naar de strengst beschermde ruimtes te vergemakkelijken tot technisch advies over optimale desinfectie van oppervlakken, het Life Sciences-team stond altijd klaar om de Clinical BioManufacturing Facility te helpen de productie van het ChAdOx1 nCoV-19 vaccin te versnellen.  

"Ecolab heeft zich een echte partner getoond en we zijn allemaal erg onder de indruk van het team dat zoveel heeft gedaan om ons te helpen dit belangrijke werk te doen", aldus Dr. Cathy Oliveira GMP Production Manager van de Clinical BioManufacturing Facility. "Van de logistiek tot het technische team, iedereen is erg behulpzaam geweest."

Werk aan het vaccin, dat werd ontwikkeld door klinische teams van het Jenner Institute en de Oxford Vaccine Group van de Universiteit van Oxford ging van start in januari in het Old Road Campus Research Building in Oxford. De unieke technologie was al eerder toegepast voor het ontwikkelen van behandelingen tegen andere virale ziekten. Na succesvolle preklinische testen en de start van het testen van het COVID-19-vaccin door de Universiteit van Oxford is de versnelde productie van Fase III-materiaal voor toediening aan 5.000 vrijwilligers begonnen. Professor Sarah Gilbert, de hoofdonderzoeker die het vaccin ontwikkelt, zegt dat hoewel men nooit zeker kan zijn van het succes van een vaccin, ze vrij zeker is op basis van de resultaten van een ander vaccin dat onlangs is getest in een klinische studie om de werkzaamheid te testen tegen het Middle East Respiratory Syndrome-virus (ChAdOx1 MERS).

"We werken al twee jaar samen met de Universiteit van Oxford en met name met de Clinical BioManufacturing Facility", vertelt Gerald Morris, accountmanager bij de Life Sciences-divisie van Ecolab, die de Universiteit van Oxford tijdens de lockdown op afstand ondersteunt. "In het huidige klimaat, waarin er grote vraag is naar onze producten, weet het team van Ecolab hoe belangrijk en baanbrekend dit werk is en hebben we altijd snel gereageerd om hen te steunen en in hun behoeften te voorzien."

De vraag van de Clinical BioManufacturing Facility naar Ecolabs steriele producten is met 200 procent gestegen door de enorme toename in onderzoek, ontwikkeling en productie. De samenwerking zal nog enige tijd met dezelfde intensiteit worden voortgezet, en als de hoop verandert in realiteit, zal de grootschalige productie beginnen. Het Jenner Institute heeft al actie ondernomen om zich voor te bereiden op de productie van wel een miljoen doses per maand, en andere farmaceutische organisaties zouden zich daarbij aansluiten.

Hoewel de exacte timing voor een goedgekeurd vaccin onbekend is, is het zeker dat hygiëne belangrijker zal zijn dan ooit. Het consortium van farmaceutische organisaties dat het vaccin zal produceren zal meer steriele producten nodig hebben om een veilige productie van enorme hoeveelheden doses te garanderen. Ook voor het vaccineren van miljarden mensen over de hele wereld om een einde te maken aan de pandemie zullen hygiënepraktijken van cruciaal belang zijn.  Ecolab is bezig met het opvoeren van de productie en het leveren van expertise om de wetenschappelijke en farmaceutische industrie te ondersteunen in haar race om de productie van een werkend vaccin op gang te brengen.

Aanverwant nieuws

Bekijk al het nieuws