De financiële materialiteit van water: Maakt water deel uit van uw bedrijfsrisico?

A blue gradient with water flowing
In een wereld waarin water steeds schaarser wordt, worden bedrijven, investeerders en overheden zich bewust van een nieuwe realiteit: water is niet alleen een hulpbron, maar een cruciale factor voor het voortbestaan en de groei van bedrijven. De financiële materialiteit van water is een cruciale vraag bij het hervormen van het investringslandschap in water en bij uitbreiding de Europese waterveerkracht en concurrentievermogen.  

Inzicht in financiële materialiteit in waterbeheer
Financiële materialiteit verwijst naar hoe belangrijk een probleem is op basis van de impact ervan op de financiële gezondheid van een bedrijf. Als het om water gaat, betekent dit dat u moet begrijpen hoe watergerelateerde risico's van invloed kunnen zijn op de activiteiten van een bedrijf, de naleving van de regelgeving, de aantrekkelijkheid van investeringen en de stabiliteit van de toeleveringsketen.

Operationele verstoringen door waterschaarste
Stel je een bruisende fabriek voor, waarvan de machines zoemen van de activiteit, die goederen produceert die over de hele wereld worden verzonden. Plotseling stopt de waterstroom. De productie komt tot stilstand en de toekomst van de fabriek staat op het spel. Dit is geen verre mogelijkheid, maar een groeiende realiteit voor industrieën zoals landbouw, productie en energie. Waterschaarste en vervuiling zijn operationele verstoringen die tot aanzienlijke inkomstenderving kunnen leiden.

Van uitdagingen op het gebied van regelgeving tot waterbestendigheid
Terwijl bedrijven met deze uitdagingen worstelen, krijgen ze ook te maken met regelgevings- en nalevingskosten. Strengere regelgeving, zoals de EU-richtlijn inzake de behandeling van stedelijk afvalwater, legt financiële lasten op aan degenen die er niet in slagen water duurzaam te beheren. Er staat veel op het spel en de druk neemt toe.
Maar uitdagingen brengen ook kansen voor transformatie met zich mee. Investeerders nemen waterintensieve industrieën steeds vaker onder de loep en nemen ESG-criteria (milieu, maatschappelijk en governance) mee in hun beslissingen. Toeleveringsketens, ooit kwetsbaar voor de beschikbaarheid van water, worden opnieuw vormgegeven om prijsschommelingen en tekorten aan hulpbronnen te weerstaan.
 
De initiatieven van de Europese Unie voor duurzaam waterbeheer
De Europese Unie (EU) integreert waterrisico's in de financiële en zakelijke besluitvorming. Via initiatieven zoals de EU-taxonomie voor duurzame financiering en de richtlijn bedrijfsduurzaamheidsverslag (CSRD) investeert de EU in duurzame waterbeheerprojecten en worden bedrijven verplicht om bekend te maken hoe waterrisico's hun financiële prestaties beïnvloeden.

Samen werken aan een waterbestendige toekomst: publieke en particuliere waterinitiatieven
Zowel publieke als particuliere investeringen spelen een cruciale rol. Overheden financieren waterinfrastructuurprojecten en klimaatadaptatiestrategieën, terwijl particuliere investeerders financiële stromen beïnvloeden via ESG-integratie, groene financiering en bedrijfswatermilieubeheer. Bedrijven die Science-Based Targets for Water (SBTN) toepassen, stemmen hun waterverbruik af op milieulimieten, verminderen de blootstelling aan watergerelateerde risico's en worden aantrekkelijker voor investeerders.

Integratie van waterrisicobeheer in financiële systemen
Watergerelateerde risico's zijn nu een grote zorg voor bedrijven, investeerders en verzekeraars. Het aanpakken van deze risico's is van cruciaal belang om duurzaamheid en winstgevendheid op lange termijn te waarborgen. Samenwerking tussen overheden, investeerders, financiële instellingen en waterintensieve industrieën om duurzame financieringsmodellen te ontwikkelen en op te schalen is absoluut noodzakelijk. Door gebruik te maken van financiële innovatie kunnen we de overgang naar een waterslimme samenleving versnellen en zorgen voor veerkrachtige en efficiënte wateroplossingen die zowel het milieu als de economie ten goede komen.

 

a blue gradient bar
Winststimulering via Smart waterbeheer 
Ecolab helpt wereldwijd bedrijven met de implementatie van duurzame waterstrategieën die een exponentiëel rendement op investering opleveren. Onze klanten profiteren van de tientallen jaren ervaring met waterbeheer alsook ons werk voor beter watermilieubeheer in ons eigen bedrijf.

Lees hier over onze end-to-end waterbesparingsoplossingen.  
 

Over de auteur

An image of Agnese

Agnese Danelon

Vice-president, Government Relations, Europa

Gerelateerde artikelen