Een mentaliteitsverandering: reinigen voor zelfvertrouwen

Vijf belangrijke overwegingen om mensen vertrouwen te geven in de netheid van uw faciliteiten

Open office with two workstations

Nu de richtlijnen blijven veranderen en gretige klanten, werknemers en studenten terugkeren, erkennen allerlei soorten faciliteiten - van commerciële kantoren en winkels tot scholen en universiteiten - dat de reinheid en veiligheid van ruimten een veel grotere rol speelt in de publieke perceptie. Mensen die vroeger naar een toilet gingen en zich afvroegen: "Ziet het er schoon uit en ruikt het schoon?", vragen zich nu af: "Hoe recent is het gedesinfecteerd?" Elke faciliteit moet zich concentreren op het vertrouwen winnen van de mensen die er binnenkomen - en dat vraagt een mentaliteitsverandering: van reinigen voor het uiterlijk naar reinigen voor het vertrouwen.


Light bulb Icon

Grotere bewustwording van de risico's voor de volksgezondheid

Ons collectieve bewustzijn van de gezondheidsrisico's op alledaagse plaatsen is het afgelopen jaar toegenomen. Uit een consumentenonderzoek van Ernst & Young blijkt dat 7 op 10 mensen zeggen dat ze zich bewuster zijn van hygiëne en sanitaire voorzieningen in bedrijven. Dat bewustzijn gaat veel verder dan de recente pandemie. We weten allemaal beter hoe ziekteverwekkers zoals de griep, het norovirus, MRSA en zelfs rhinovirussen die de gewone verkoudheid veroorzaken, zich in gesloten ruimten kunnen verspreiden. Bovendien zijn de verwachtingen voor de netheid van faciliteiten hoger. Verschillende soorten organisaties hebben het voorbije jaar hun hygiëneprotocollen verstrengd en uit onderzoek van Ecolab blijkt dat consumenten evenveel of meer reiniging en ontsmetting wensen, zelfs nadat de vaccins voor COVID-19 op grote schaal verspreid zijn1.

Hand wiping icon

Reiniging voor de volksgezondheid en veiligheid

Voor de meeste organisaties is netheid traditioneel meer gericht op de perceptie van netheid: ziet de ruimte er schoon uit? Ruikt het schoon? Deze visuele signalen en geursignalen zijn betrouwbare (vaak onbewuste) aanwijzingen gebleken voor de netheid van een faciliteit. Maar vandaag weten we allemaal meer dan ooit dat uiterlijk bedrieglijk kan zijn als het op netheid aankomt. Allerlei organisaties en faciliteiten - en ook hun bewoners - zijn steeds beter op de hoogte van de algemene oppervlakkenhygiëne. We zien allemaal dat netheid rechtstreeks verband houdt met gezondheid en veiligheid in de ruimten en op de plaatsen waar we wonen, spelen, winkelen, leren en werken.

Vijf belangrijke overwegingen

wanneer organisaties de permanente omschakeling maken naar reinigen voor gezondheid en veiligheid

 1. Ga voor een op wetenschap gebaseerde reiniging
  Schoon kan vele betekenissen hebben. Maar vandaag de dag betekent het verbeterde inzicht van het publiek in de wetenschap van het reinigen dat faciliteiten verder moeten gaan dan de elementaire esthetische elementen. Het vertrouwen van klanten, studenten en/of werknemers verdienen betekent een op wetenschap gebaseerde reiniging leveren die ziekteverwekkers zoals influenza, norovirus, SARS CoV-2 en rhinovirus, het virus dat verkoudheid veroorzaakt, consequent doodt. Door samen te werken met een schoonmaakbedrijf met een grondige expertise op het gebied van oppervlakkenhygiëne kunt u ervoor zorgen dat u een robuust en uitgebreid reinigingsprogramma hebt geïmplementeerd met wetenschappelijk onderbouwde producten en procedures die u kunnen helpen het soort wetenschappelijk onderbouwde reiniging te bereiken dat u nodig hebt om het vertrouwen van de klant te winnen en te behouden.
 2. Zorgen voor naleving van processen en reinigingsprotocollen
  U moet controleren of uw team de gebruiksaanwijzing op het etiket van het product volgt om de doeltreffendheid van de reiniging te garanderen - en of ze de producten gebruiken op de oppervlakken waarvoor ze zijn ontwikkeld (d.w.z. harde vs. zachte/gestoffeerde oppervlakken, oppervlakken die met voedsel in aanraking komen vs. oppervlakken die niet met voedsel in aanraking komen enz.). Uw chemicaliënleverancier moet met u kunnen samenwerken om uw team op te leiden en te trainen in de beste manieren om consistente resultaten te leveren, de bedrijfsefficiëntie te verhogen en de gebruikers van uw gebouw tevreden te stellen.
 3. Herziening en vereenvoudiging van de opleiding van het personeel
  Een van de grootste belemmeringen voor "juiste manier" reinigen is opleiding. In veel organisaties krijgen de leden van schoonmaakteams een grondige opleiding tijdens de eerste inwerkperiode, maar weinig bijscholing om die eerste opleiding te versterken of aan te vullen. Naarmate de reinigingsbehoeften toenemen en complexer worden, moeten organisaties hun opleidingsprogramma's voor personeel onder de loep nemen om ervoor te zorgen dat ze de juiste producten op de juiste manier gebruiken. Met stijgende arbeidskosten en personeelstekorten die schoonmaakteams onder druk zetten, kan het moeilijk zijn om tijd te vinden voor permanente opleiding van het personeel. Gelukkig kunnen sommige toonaangevende leveranciers van reinigingschemicaliën aanvullende personeelsopleiding en educatieve middelen bieden - inclusief handige online, on-demand bronnen en video's die beschikbaar zijn voor het personeel, evenals training ter plaatse indien nodig.
 4. Zoek naar innovatieve reinigingsoplossingen om de efficiëntie te verhogen
  Reinigen voor vertrouwen kan uiteindelijk de normen verhogen voor wat van schoonmaakteams wordt verlangd. Innovaties in de reinigingschemie hebben unieke producten voortgebracht die uw schoonmaakteam kunnen helpen aan strengere reinigingseisen te voldoen - op een efficiëntere manier. Zoek desinfectie- en ontsmettingsmiddelen met de beste contacttijden in hun klasse, zodat uw team gevaarlijke ziekteverwekkers sneller kan doden. Door gebruik te maken van multifunctionele producten kunt u in één stap reinigen en ontsmetten/desinfecteren, waardoor uw personeel veel tijd bespaart. Ook de toepassingsmethoden kunnen de efficiëntie verhogen. Overweeg elektrostatische sproeiers om goedgekeurde ontsmettingsmiddelen efficiënter en doeltreffender aan te brengen op plaatsen die kunnen worden gereinigd zonder dat anderen aanwezig zijn of op dragers zoals doekjes om een handige, gebruiksvriendelijke oplossing te bieden."
 5. Overweeg een programma met reinigingsverificatie
  Het gevaar van pathogene organismen is dat ze microscopisch klein zijn - veel te klein om met het menselijk oog te zien. En zelfs als u de juiste reinigingsprocedures volgt, kunnen uw klanten niet zien dat alle ziekteverwekkers gedood zijn. Dus hoe wekt u vertrouwen? De waarheid is dat de uiterlijke schijn nog steeds kritisch is. De eerste indruk van hoe een ruimte eruitziet en ruikt, bepaalt het gedrag - en 85% van de mensen zegt dat het belangrijk is dat ze zichtbare tekenen van reiniging zien.

  Mensen vertrouwen ook op deskundigheid - en 2 op 3 consumenten zeggen dat ze willen dat bedrijven "bewijzen" dat ze zich inzetten voor gezondheid en veiligheid door middel van een onafhankelijke audit. Daarom doen steeds meer organisaties een beroep op onafhankelijke reinigingsverificatiepartners om ervoor te zorgen dat hun reinigingsprotocollen goede praktijkvoorbeelden volgen en doeltreffend zijn voor hun specifieke reinigingsbehoeften. Servicepartners kunnen ook helpen controleren of u de juiste producten en processen gebruikt om een consistent schoon resultaat tot stand te brengen en te handhaven.

Circular icon that says 95% inside

95% zegt nog steeds evenveel - of zelfs meer - reiniging en hygiëne te willen zien na het vaccin.


Reinigen voor vertrouwen zorgt voor
een grotere bedrijfswaarde

Het is een feit dat reinigen op basis van vertrouwen een verschuiving in de prioriteiten van het personeel en uw algemene werkzaamheden met zich meebrengt, maar het is een investering die de moeite waard is, aangezien de hogere verwachtingen van de klant niet meer weg te denken zijn. 95% van de consumenten zegt zelfs dat ze na het vaccin nog steeds evenveel - of zelfs meer - reiniging en hygiëne willen zien. En zoals Deloitte waarschuwt, is reinigen voor vertrouwen te nemen of te laten: "het leidt ofwel tot meer vertrouwen, ofwel tot helemaal geen vertrouwen".


Bovendien is reinigen met het oog op de volksgezondheid een waardige investering die ook op verschillende andere manieren bedrijfswaarde oplevert, aangezien de meeste organisaties concurreren op gebruikerservaring en mensen steeds meer op zoek gaan naar waardegedreven organisaties die zich met waarden vereenzelvigen:

 • Door prioriteit te geven aan de gezondheid en het welzijn van het personeel kunnen de kosten van absenteïsme worden teruggedrongen, kan de tevredenheid van het personeel worden vergroot, blijft het personeel langer voor dezelfde werkgever werken en kunnen de hoge kosten van het personeelsverloop worden beperkt.
 • Reinigen voor vertrouwen kan uw gebruikerservaring verbeteren en zo uw merk versterken en uw reputatie opbouwen.
 • Door te laten zien dat u zich inzet voor schonere, veiligere ruimten, laat u zien dat uw organisatie verantwoordelijke bedrijfspraktijken hoog in het vaandel heeft staan, wat mensen waarderen - van het bevorderen van het welzijn van personeel en gasten tot het helpen bouwen van schonere, veiligere ruimten.

 


1. "Post-Vaccine Consumer Attitude Study", 5 januari 2021 (betaald door Ecolab)

Artikel in pdf-formaat downloaden

Gerelateerde artikelen