5 belangrijke lessen uit 2020 voor een betere toekomst

Ecolab heeft zich ten doel gesteld de wereld te helpen verbeteren. CEO Christophe Beck bespreekt vijf belangrijke lessen die kunnen worden getrokken uit vorig jaar en een bijdrage kunnen leveren aan hoe we de zaken de komende 12 maanden en daarna aanpakken.

Christoph Beck in Ecolab Lobby

Afgelopen oktober hebben we een video gemaakt om te laten zien hoezeer het team van Ecolab zich heeft ingezet tijdens de pandemie.   Toen ik die video nog een keer bekeek, was ik nog trotser op wat ons team heeft gedaan om onze klanten overal ter wereld te helpen bij het bieden van veilige gezondheidszorg en ervoor te zorgen dat essentiële goederen en diensten beschikbaar waren. Er was veel hard werk en vindingrijkheid voor nodig. En een vastberaden wil om veilig te blijven terwijl we bijdroegen aan het bestrijden van de pandemie.

De vaccins komen eraan en hopelijk komt het eind van deze wereldwijde gezondheidscrisis daarmee in zicht.  Maar hoewel ik weet dat we allemaal erg blij zullen zijn als alles weer enigszins normaal wordt, hoop ik ook dat we ons zullen herinneren wat we hebben geleerd van deze ervaring. Voor mij waren er vijf belangrijke lessen:

1. De mensen die achter de schermen werken zijn helden
Dat waren ze altijd al, maar nu weten we hoe afhankelijk we zijn van het essentiële werk dat ze doen. Werknemers in restaurants, verpleeghuizen, hotels en supermarkten - zij zijn degenen die alles schoonmaken en zorgen voor onze veiligheid. En zij waren er de hele tijd tijdens de pandemie, en liepen vaak zelf risico om de gemeenschap van dienst te zijn. En ik mag onze eigen helden in de frontlinie niet vergeten - de medewerkers in onze vestigingen en allen die veilig service blijven verlenen aan onze klanten. We zijn trots dat we ze mogen steunen en hebben ontzag voor hun toewijding.

2. Een virus kan overal toeslaan maar de impact is het grootst onder gemarginaliseerde gemeenschappen
Hoewel sommigen COVID-19 de grote gelijkmaker hebben genoemd omdat iedereen besmet kan raken, is de realiteit dat de pandemie reeds lang bestaande ongelijkheden heeft verergerd en blootgelegd. Onder zwarte Amerikanen in de VS is het sterftecijfer door COVID-19 nog steeds het hoogst - twee keer zo hoog als onder blanke Amerikanen, volgens het APM Research Lab. Dit is te wijten aan aanzienlijke verschillen in gezondheidszorg, inkomen, werkgelegenheid en voedsel- en huisvestingszekerheid. De pandemie heeft niet alleen geleid tot betere praktijken op het gebied van de volksgezondheid, maar heeft ook duidelijk laten zien dat we meer moeten doen om actief te strijden tegen raciale en sociale onrechtvaardigheid in onze gemeenschappen. Als bedrijf zijn wij vastbesloten om zowel intern als extern actie te ondernemen en wij zullen ons hier blijvend op blijven richten.

3. Waarschuwingstekens mogen niet worden genegeerd
Jarenlang waarschuwden wetenschappers voor een nieuwe wereldwijde pandemie en wij hebben dat niet serieus genoeg genomen. We streden tegen MERS, H1N1 en SARS, en vervolgden daarna onze weg.  Laten we eerlijk zijn - de maatschappij was niet voorbereid toen SARS-CoV-2 toesloeg en we hadden moeite met het vinden van de juiste weg, vooral in de eerste maanden. We weten dat er in de toekomst nieuwe pandemieën zullen volgen; we weten ook dat we voor andere enorme bedreigingen staan, zoals wereldwijde waterschaarste en klimaatverandering. De pandemie zou ons moeten leren hoe belangrijk het is om nu gezamenlijk actie te ondernemen tegen deze bekende risico's om nog grotere rampen voor de mens en de planeet te voorkomen.

4. De beste ideeën worden inderdaad uit nood geboren.
Voor de pandemie bewoog Ecolab in de richting van digitale technologie, maar toen de pandemie toesloeg, gingen we actief op zoek naar meer virtuele oplossingen en implementeerden ze veel sneller. Onze digitale tools worden nu gebruikt om systemen op afstand te inspecteren, herstellen en installeren en om snel teams van deskundigen te mobiliseren die op verschillende locaties wonen. Ondersteuning door experts van Ecolab die in het verleden tot zes weken van tevoren moest worden ingepland, kan nu in minder dan vijf dagen op afstand worden verleend. Doordat we hebben geleerd om digitale technologie toe te passen, kunnen we onze klanten beter van dienst zijn, de gezondheid van onze medewerkers beschermen en effectiever kennis overdragen naar onze teams in de buitendienst. We hebben geleerd dat we inderdaad nieuwe technologie snel kunnen inzetten, en dat moeten we blijven doen.

5.  Mensen zijn ongelooflijk veerkrachtig
We hebben geleerd hoe we thuis kunnen werken, hoe we online een afspraak hebben met een arts, hoe we samenwerken tijdens online vergaderingen, hoe we virtueel iets vieren en zelfs hoe we Zoomen met oma. Laten we behouden wat we hebben geleerd over hoe je je aanpast als je voor obstakels wordt gesteld en nieuwe manieren vinden om de grote problemen op te lossen waar de wereld nog steeds voor staat. Ik heb ongelooflijk veel veerkracht gezien in ons Ecolab-team, bij onze klanten en in de maatschappij. En ik ben optimistisch dat wat we hebben geleerd van deze vreselijke ervaring met COVID-19 ons allemaal kan helpen van de wereld een betere plek te maken.  

Over de auteur

Christophe Beck

Christophe Beck

President en CEO

Gerelateerde artikelen