Niet alle handdesinfectiemiddelen zijn hetzelfde

Hoe u kunt zien welke handhygiëneoplossingen het virus dat COVID-19 veroorzaakt veilig en effectief doden

Decode the bottle

Terwijl de COVID-19-pandemie blijft duren, is er een groeiende lijst van producten die de verspreiding van de ziekte tegengaan. Onderzoeken tonen aan dat handdesinfectieoplossingen cruciaal zijn om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Maar niet al deze producten zijn hetzelfde. Nu de regelgeving toeneemt en steeds meer bedrijven producten introduceren, is het belangrijk om te weten waar u naar moet zoeken. Ontdek hier hoe u veilige en effectieve oplossingen kunt vinden.

Tijdens de eerste pandemiegolf in Europa hebben fabrikanten van ontsmettingsmiddelen zich gefocust op de toegenomen behoefte aan handgels op basis van alcohol. Om het hoofd te bieden aan de stijgende vraag en de voorraden stabiel te houden, hebben de lidstaten noodvergunningen verleend waardoor nieuwe producenten snel op de markt konden komen krachtens een clausule in artikel 55 van de EU-verordening inzake biociden (BPR)1. Sommige daaruit voortkomende oplossingen werden echter vrijgesteld van de gebruikelijke wettelijke voorschriften die de veiligheid, kwaliteit en consistentie moeten garanderen.2 Deze plotselinge toevloed van nieuwe handverzorgingsproducten op de Europese markt creëerde een groot probleem, waarbij veel van deze oplossingen schadelijke of ondoeltreffende ingrediënten bevatten. Ierse scholen mochten 53 desinfectieproducten zelfs niet meer gebruiken omdat de registratiestatus niet bevestigd kon worden3. Daarnaast heeft het Directoraat-generaal Concurrentiebeleid, Consumentenzaken en Fraudebestrijding (DGCCRF) in Frankrijk 180 handdesinfectiemiddelen getest en ontdekt dat 73% van de producten niet voldoet4.

Nu de tweede golf de regio verstoort, blijven bedrijven vertrouwen op hygiëneoplossingen om hun activiteiten draaiende te houden en tegelijkertijd hun werknemers en klanten te beschermen. Vandaag is er een overvloed aan beschikbare producten met verschillende kwaliteitsniveaus. Volgens ECHA hebben de 20 EU-lidstaten sinds maart 2020 een toename van het aantal niet-conforme handdesinfectiemiddelen op hun markten gemeld5. Er zijn allerlei nieuwe producenten, van de buurman tot onbekende merken op het internet. Met zoveel aanbod worden consumenten met veel vragen geconfronteerd, omdat ze proberen te interpreteren wat veilig en doeltreffend is. Welke ingrediënten bevatten deze producten? Is de samenstelling doeltreffend? ZIjn mijn klanten en medewerkers veilig als ze er regelmatig gebruik van maken?

Ten eerste is het belangrijk op te merken dat veel van deze producten zijn gemaakt op grond van tijdelijke afwijkende regels - een versoepeling van de normale eisen voor productautorisatie voor maximaal 180 dagen6. Deze onconventionele producenten die op grond van deze wettelijke vrijstellingen op de markt zijn gekomen, zijn er zich nu misschien niet van bewust dat hun vergunning is verlopen. Helaas kan dit ertoe leiden dat klanten zich niet bewust zijn van het feit of eraan twijfelen dat ze een vervallen of verboden product hebben. En het aantal van dit soort producten neemt nog dagelijks toe; eind oktober waren er 112 producten die onder de verordening in Europa afliepen. Tegen eind april 2021 zal dit met minimaal 434 toenemen.

Nu zijn de kwaliteit, de doeltreffendheid en de veiligheid van het product meer dan ooit van belang. Het vertrouwen van het publiek in desinfectiemiddelen producerende bedrijven is belangrijk, zodat bedrijven en zorginstellingen erop kunnen vertrouwen dat ze kwaliteitsproducten krijgen, ondersteund door sterke wetenschappelijke en regelgevende ondersteuning.7

Hoe vindt u nu uw weg in dit warrige web en kunt u ervoor zorgen dat uw handhygiëneoplossingen veilig en doeltreffend zijn?

  1. Raadpleeg voor gebruik het etiket van het product. Handverzorgingsproducten moeten onder een van deze twee voorschriften vallen: cosmetica of biocide. De eenvoudigste manier om te zien of uw product cosmetica of een biocide is (of niet geregistreerd is), is door naar het etiket te kijken. De regels en voorschriften voor biociden en cosmetica zijn totaal verschillend. Cosmetica is een classificatie die gemakkelijker te behalen is en waarbij fabrikanten aan minder strenge regels onderworpen zijn.
  2. Zorg dat u de virale registraties of claims voor uw product kent. Consumenten die op zoek zijn naar een oplossing om zich te beschermen tegen specifieke bacteriën en virussen, hebben een biocide nodig. Handdesinfectiemiddelen in het kader van de biocidenregistratie zijn onderworpen aan strenge wettelijke eisen met bewezen doeltreffendheid en veiligheidsgegevens. Flessen met virusdodend handdesinfectiemiddel moeten aan de volgende criteria voldoen:  
Infographic on what a bottle of hand disinfectant must have or what you should watch out for.

Er zijn veel producten op de markt, maar hou er rekening mee dat huidverzorging niet ten koste van doeltreffendheid moet gaan. De beste handdesinfectiemiddelen beschadigen de handen niet. Nu grote traditionele leveranciers alles in het werk stellen om aan de nieuwe vraag te voldoen, is er ook een product beschikbaar met de magische combinatie van een hoogwaardige formule, snelle microbiële werkzaamheid en huidvriendelijkheid. Breng uw gezondheid en veiligheid niet in gevaar met mogelijk giftige, verlopen of illegale producten.

 

xxx

 

OVER ECOLAB

Ecolab zet zich in om klanten te helpen bij volksgezondheidskwesties zoals COVID-19 door middel van uitgebreide programma's die de verspreiding van besmettelijke ziekten helpen verminderen. We helpen bij de reiniging van {40 miljard handen en helpen zo om meer dan {1,{2 miljoen infecties te verminderen. Op basis van onze bijna 100 jaar ervaring in sectoren als de horeca, gezondheidszorg, industrie en onderwijs, zijn onze handhygiëneoplossingen geïntegreerd in programma's met overleg, opleidingen en dienstverlening om de bedrijfsvoering en de patiënten, het personeel en de mensen veilig en gezond te houden.

 

BRONNEN

  1. Artikel 55 van de verordening van de Europese Unie betreffende biociden
  2. Artikel 55 van de verordening van de Europese Unie betreffende biociden
  3. Coronavirus: Sanitising products in Republic of Ireland recall.
  4. La DGCCRF protège les consommateurs en testant la qualité et la conformité des gels et solutions hydroalcooliques
  5. EU Member States report illegal and ineffective disinfectants.
  6. “COVID-19-Related Derogations Under the EU Biocidal Products Regulation and Italian National Guidance”
  7. "Alcohol Based Hand Rubs - Effective formulations are key for reducing the risk of Healthcare Associated Infections for patients and adoption by healthcare staff, but how do you choose the right product for your healthcare facility." Ecolab. September 2020.

Over de auteur

Per Lund

Per Lund

Vice President en General Manager Hand Care en Textile Care, Europa

Gerelateerde artikelen