5 praktische stappen om uw werkomgeving te beschermen tegen het coronavirus

Cleaning Workplace | Ecolab

Als professional in voedselveiligheid en volksgezondheid weet ik uit de eerste hand dat hygiëneprotocollen op de werkplek vaak gemakkelijker te formuleren zijn dan te volgen. Ondanks duidelijk gecommuniceerde regels heb ik gezien dat voedselarbeiders in toiletten 'te snel' hun handen wassen of zelfs helemaal niet wassen. Dit is menselijk en in de echte wereld gebeurt het bijna overal.

Uit een onderzoek uit 2018 van het Amerikaanse ministerie van landbouw bleek dat 97% van de mensen hun handen niet correct wast. De meesten wassen hun handen minder lang dan de vereiste 20 seconden of drogen ze niet af met een schone handdoek. Uit een ander onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het Journal of Acute Care and Physical Therapy bleek dat zelfs in ziekenhuizen de handhygiëne van bezoekers veel te wensen overlaat. Men zou toch denken dat degenen die een gebouw vol zieke mensen bezoeken extra zorg zouden besteden aan het kiemvrij houden van hun handen, maar vaak is het tegendeel het geval. Percentages voor handhygiëne variëren sterk, van 0,5 tot 11% bij de hoofdingang van het ziekenhuis, 9 tot 35% op algemene en chirurgische afdelingen en 7 tot 94% op intensive care-afdelingen.

Deze inconsistentie in gedrag geeft stof tot nadenken gezien de huidige uitbraak van de coronavirusziekte, ook wel COVID-19 genoemd. Als zoveel mensen in normale tijden moeite hebben met het toepassen van basishandhygiëne, hoe kunnen we ze hiermee dan helpen bij een potentiële pandemie?

Het goede nieuws is dat er beheersbare, praktische stappen zijn die u kunt zetten om de hygiëne op de werkplek aanzienlijk te verbeteren. Als er ooit een moment was om een ​​nieuwe mentaliteit over de preventie van infectieziekten aan te nemen, dan is het nu. U moet deze stappen zo snel mogelijk op uw eigen werkplek doorvoeren, niet alleen om uzelf te beschermen en te helpen de huidige uitbraak te stoppen, maar ook ter voorbereiding op toekomstige uitbraken.

Hoewel we de volledige impact van het coronavirus nog niet kennen, weten we wel dat we te maken hebben met een ernstige situatie. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak bestempeld als een pandemie. Wereldwijd is de besmetting bij meer dan 100.000 mensen bevestigd en zijn meer dan 4.000 mensen overleden. Meerdere landen hebben quarantaines ingesteld, scholen gesloten en evenementen geannuleerd. De economische gevolgen kunnen enorm zijn. We moeten allemaal verantwoordelijk handelen en verdere verspreiding van het virus helpen voorkomen. 

Bij Ecolab zijn we zeer bekend met deze uitdagingen. In 2019 hielpen we onze klanten met het reinigen van 15 miljoen ziekenhuiskamers en meer dan een miljard hotelkamers. Elke dag verzamelen we gegevens over 1,3 miljoen hygiëne-interacties in ziekenhuizen over de hele wereld. Uit een onderzoek in vijf Amerikaanse ziekenhuizen bleek dat ons nieuwe programma voor handhygiëne na twee jaar de nalevingspercentages tot 86-90% heeft verhoogd en het aantal ziekenhuisinfecties met 29% heeft verlaagd. Ter vergelijking: het centrum voor ziektepreventie en -bestrijding schat dat de naleving van handhygiëne in ziekenhuizen gemiddeld rond de 40% schommelt.  Onze aanpak bestaat eruit nauwkeurig te observeren, de plaatsen te vinden waar protocollen niet worden nageleefd, oplossingen te ontwikkelen en te monitoren op continue verbetering. 

Ongeacht in welke branche u zich bevindt, kunt u door dezelfde principes te volgen en eenvoudige, verstandige maatregelen te nemen de protocollen voor infectiepreventie in uw eigen kantoren en faciliteiten drastisch verbeteren en uw personeel en de algemene bevolking helpen beschermen. Hieronder leest u hoe u dit doet:

1. Informeer uw personeel:
Tegenwoordig zit iedereen op sociale media waarop ze 24/7 worden overladen met zowel juiste als onjuiste informatie over het coronavirus. Veel mensen zijn in de war of staan wantrouwend tegenover wat ze horen. Maak er uw taak van om correcte informatie te verstrekken. 

Het informeren van uw medewerkers begint met uzelf op de hoogte te brengen. Een goede plek om te beginnen is de coronavirus-webpagina van Ecolab. U moet ook de communicatie van het centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (CDC), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en uw lokale gezondheidsautoriteiten nauwlettend in de gaten houden.

2. Focus op kwetsbaarheden en maak een plan:
Vorm een ​​infectiepreventieteam. Geef ze de opdracht om de werkomgeving onder de loep te nemen, potentiële risicogebieden te ontdekken en een plan te smeden om ze aan te pakken.

Sommige oplossingen liggen voor de hand. Het spreekt voor zich om oppervlakken die vaak worden aangeraakt, zoals deurknoppen, liftknoppen en lichtschakelaars, te desinfecteren of desinfectiedoekjes te verstrekken en handdesinfectiedispensers te plaatsen. Maar er kunnen andere zaken zijn om aan te denken. Als het merendeel van uw medewerkers bijvoorbeeld overvol openbaar vervoer gebruikt, is het waarschijnlijk een goed idee om nog meer aandacht te besteden aan het reinigen van buitendeuren en het plaatsen van handdesinfectiedispensers bij ingangen.    

Het is ook zinvol om uw HR-beleid en -praktijken onder de loep te nemen. Kunnen mensen indien nodig vanuit huis werken en beschikken ze over de technologie om dat te doen? Voelen uw medewerkers zich niet bezwaard om zich ziek te melden? 

Problemen verschillen per kantoor en vestiging. Misschien vindt u dat u het al behoorlijk goed doet. Maar uit onze ervaring in uitdagende omgevingen weten we dat alles begint met een nauwkeurige, methodische kijk op bestaande protocollen. U kunt problemen niet vinden - en oplossen - als u er niet naar uitkijkt.

3. Train uw personeel:
De basis om virale infecties buiten de deur te houden is vrij eenvoudig: was uw handen grondig en vaak. Bedek uw mond en neus wanneer u hoest en niest. Reinig en desinfecteer oppervlakken die vaak worden aangeraakt regelmatig. Blijf thuis als u ziek bent. Deze zaken zijn rechttoe, rechtaan, maar we weten dat mensen ze niet genoeg doen. Zorg ervoor dat uw werknemers weten hoe ze tijdens hun dagelijkse activiteiten de hygiënerichtlijnen moeten naleven door training te geven.

Wijs leden van uw infectiepreventieteam aan om hun collega's de juiste procedures te leren. Het juiste protocol voor handen wassen is bijvoorbeeld gemakkelijk te leren. U kunt de video van Ecolab over dit onderwerp hier vinden. Het verzamelen van uw mensen voor training zal ook een gedeeld gevoel van urgentie en toewijding creëren. 

4. Evalueer opnieuw en breng verbeteringen aan: 
Niets is perfect, en zeker niet bij aanvang. Daarom moet u uw werknemers, te beginnen met uw infectiepreventieteam, vragen om de naleving nauwlettend in de gaten te houden. Word er duidelijk niet nageleefd? Hebt u plekken gemist? Werkt uw plan? Dit stelt u in staat om problemen gedurende het proces aan te pakken en stelselmatig verbeteringen aan te brengen. 

5. Bereid u voor op onvoorziene gebeurtenissen:
Zoals is voorgevallen in landen als China, Zuid-Korea en Italië wordt u mogelijk gedwongen uw deuren voor een bepaalde tijd te sluiten en uw personeel te vragen vanuit huis te werken. Heeft u een plan om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen? Weet u wat u moet doen als een medewerker of een van zijn of haar naaste familieleden symptomen van COVID-19 vertoont? Als dit zich voordoet, weet u dan hoe u getroffen werkruimten moet desinfecteren? Heeft u een protocol om uw kantoor weer te openen na een mogelijke quarantaine? U hebt deze protocollen wellicht niet nodig, maar het is beter om vooruit te denken dan verrast te worden.  

Op dit moment weten we dat het coronavirus een ernstig wereldwijd gezondheidsrisico is, maar niemand weet hoe ver de uitbraak uiteindelijk zal verspreiden en hoe deze onze eigen werkplekken, gezinnen, sociale leefruimtes en de wereld als geheel zal beïnvloeden.

Maar we weten wel dat dit niet de laatste keer zal zijn dat een uitbraak wijdverbreide bezorgdheid veroorzaakt - en dat we op dit moment dingen kunnen doen om de verspreiding van ziekten te stoppen. De huidige situatie is een krachtige stimulans om onze mentaliteit te veranderen. We moeten allemaal de lessen van de huidige uitbraak ter harte nemen. Laten we er alles aan doen om vandaag veilig te blijven, wetende dat protocollen die we nu hebben opgesteld ons tot ver in de toekomst zullen helpen. 

Ruth Petran, Ph.D., CFS, is Senior Corporate Scientist van Ecolab voor voedselveiligheid en volksgezondheid

 

 

 

Over de auteur

Ruth Petran

Ruth Petran

Vice President, Research, Development & Engineering, Food Safety and Public Health

Dr. Ruth Petran voorziet interne en externe klanten van technische expertise en advies over voedselveiligheid en volksgezondheid door nieuwe trends in voedselveiligheid en nieuwe controlestrategieën vast te stellen.

Gerelateerde artikelen