Tips om gezond te blijven tijdens het griepseizoen

Griepbestrijdende tips voor thuis en op het werk

Woman blowing her nose

Seizoensgriep is een ernstige en besmettelijke infectie van de luchtwegen die over het algemeen wordt overgedragen van de ene persoon op de andere of door het aanraken van oppervlakken die zijn besmet met het griepvirus. Mensen met griep hebben vaak koorts, hoesten, hebben keelpijn, een verstopte of loopneus, pijn in de spieren of het lichaam en lijden aan hoofdpijn en vermoeidheid. De gevolgen van de seizoensgriep kunnen aanzienlijk zijn voor de volksgezondheid en bedrijven.

In Europa doet het griepseizoen zich elke winter voor en loopt meestal van november tot en met april. De impact van de seizoensgriep kan van jaar tot jaar verschillen. Met het naderende griepseizoen is het nu tijd voor gezinnen en bedrijven om stappen te nemen voor het voorkomen van en beschermen tegen de griep.

Hoewel volksgezondheidsfunctionarissen de ernst van het komende griepseizoen niet kunnen voorspellen, wordt elk jaar ongeveer tien tot dertig procent van de Europese bevolking ziek door de griep. Jaarlijks worden honderdduizenden mensen opgenomen in het ziekenhuis en sterven tussen de 15.000 en 70.000 Europese burgers aan griep en griepgerelateerde complicaties. Ouderen, jongere kinderen en mensen met chronische aandoeningen lopen het meeste risico, maar het kan iedereen overkomen. Het grote aantal sterfgevallen door influenzabesmetting is te wijten aan de ernst van elk griepseizoen.

Griep heeft ook een grote impact op bedrijven. De kans op personeelstekorten, productiviteits- en productieverliezen en de druk en kosten voor diensten in de maatschappelijke en gezondheidszorg zijn aanzienlijk. Gelukkig zijn er een aantal belangrijke maatregelen die bedrijven en gezinnen kunnen nemen om het risico op de griep te verkleinen. Dit zijn onze toptips om het risico op verspreiding van de seizoensgriep te helpen beperken:

 • Was uw handen regelmatig

 Goede handhygiëne/handen wassen is essentieel om een ​​besmetting met influenza te voorkomen. Het goed wassen van handen helpt bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers te verwijderen, zodat ze zich niet kunnen verspreiden naar anderen. Het ECDC beveelt het volgende aan:

 • Handen moeten grondig worden gewassen met water en zeep.
 • Na het wassen met water en zeep moeten handen grondig worden afgedroogd met papieren doekjes voor eenmalig gebruik. Handen wassen en afdrogen moet elke keer minstens 40-60 seconden duren.
 • Alcoholhoudende handdesinfectieproducten verminderen de hoeveelheid influenzavirus op besmette handen. Wanneer handen wassen niet mogelijk is, zijn alcoholhoudende handdesinfectieproducten een optie.
 • Vermijd anderen die ziek zijn en blijf thuis wanneer u zelf ziek bent

Voor de overdracht van de griep moet het virus migreren van een persoon die het griepvirus heeft opgelopen naar een andere persoon, die vervolgens kan worden besmet. Personen die het griepvirus hebben opgelopen zijn besmettelijk vanaf minstens een dag voordat de symptomen zich vertonen tot zeven dagen nadat ze zich voor het eerst hebben geopenbaard. U kunt het risico op overdracht beperken door het creëren van sociale afstand door anderen die ziek zijn te vermijden en zelf thuis te blijven als u ziek bent.

 • Reinig en desinfecteer oppervlakken

Het griepvirus kan tot 48 uur overleven op oppervlakken van roestvrij staal en kunststof, en tot 12 uur op doeken, papier en weefsels. Goed reinigen en desinfecteren kan de kans verkleinen dat personen besmet raken door het virus via een besmet oppervlak. Doe het volgende om uw omgeving grondig te reinigen, desinfecteren en beschermen:

 • Verwijder zichtbaar vuil op oppervlakken voordat u deze desinfecteert. Werk tijdens het reinigen en desinfecteren van boven naar beneden en van schonere naar zwaarder vervuilde oppervlakken.
 • Bevochtig het oppervlak grondig met een BPD-geregistreerd desinfectiemiddel tegen influenza A en volg de instructies op het etiket op.
 • Desinfecteer frequent aangeraakte harde oppervlakken vaak, waaronder tafels, stoelen, lichtschakelaars, deurgrepen en toiletten.
 • Geef speciale aandacht aan frequent aangeraakte oppervlakken in voedselbereidingsruimten, evenals aan het toilet, met inbegrip van lichtschakelaars, kranen, doortrekhendels, deurknoppen en leuningen.
 • Haal een inenting tegen de griep

Een griepprik halen en antivirale medicijnen innemen zoals voorgeschreven door zorgverleners zijn twee manieren die het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) aanbeveelt om de verspreiding van het griepvirus te stoppen. Het griepvaccin is een van de meest effectieve vormen van bescherming tegen seizoensgriep.

 • Bedek uw mond en neus wanneer u niest

Hoesten en niezen in uw elleboog of een tissue helpt anderen te beschermen. Heeft u een seizoensgriep en uw neus of mond niet bedekt, dan kunnen één of meerdere personen binnen twee meter worden besmet.

 • Reinig uw serviesgoed grondig

Eetgerei, borden en glazen moeten allemaal grondig worden gewassen in de afwasmachine of met de hand, met water en een afwasmiddel.

 

Wilt u ons nieuwste materiaal downloaden over griep en aanvullende informatie over hoe Ecolab u en uw bedrijf kan helpen bij de voorbereiding op het komende griepseizoen en het verminderen van de blootstelling , bezoek dan onze webpagina.

 

Bronnen:

ECDC. Informatieblad over seizoensinfluenza. Afkomstig van https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/facts/factsheet

ECDC. Persoonlijke beschermende maatregelen (niet-farmaceutisch) voor het verkleinen van het risico van het oplopen of doorgeven van menselijke griep. Afkomstig van https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/personal-protective-measures

CDC. Reinigen en desinfecteren van scholen om de verspreiding van de griep te vertragen. Afkomstig van https://www.cdc.gov/flu/school/cleaning.htm

CDC. Preventieve maatregelen. Afkomstig van https://www.cdc.gov/flu/consumer/prevention.htm

Over de auteur

John_Hanlin

John Hanlin

Vice President, Global Public Health

Gerelateerde artikelen

Image of Ecolab's Seasonal Flu Posters
Informatie over griep

Wilt u ons nieuwste materiaal downloaden over griep en aanvullende informatie over hoe Ecolab u en uw bedrijf kan helpen bij de voorbereiding op het komende griepseizoen en het verminderen van de blootstelling, klik dan hier.