Ecolab plant overname van Purolite, een toonaangevende mondiale leverancier van snelgroeiende, hoogwaardige scheidings- en zuiveringsoplossingen voor de levenswetenschappen en cruciale industrieën.

Ecolab betaalt ongeveer $ 3,7 miljard in contanten

28 oktober 2021
Sun over the earth's horizon from space.

Hoogtepunten overname:

  • Goede strategische keuze - Nieuw belangrijk wereldwijd groeiplatform dat product- en dienstenoplossingen met zeer hoge marges toevoegt om de veiligheid en kwaliteit van eindproducten verder te verbeteren voor kritieke belangrijke klanten in de levenswetenschappen en industriële markten.
  • Grote, groeiende markt - Groeileider die een geschatte wereldwijde markt van vloeistofscheiding en -zuivering van $ 5 miljard bedient, met een groei met dubbele cijfers in biofarma en hoge enkele cijfers in de industriële markt.
  • Sterke historische groei en verwachte vooruitzichten op lange termijn met zeer aantrekkelijke marges - Verdubbeling van onze bestaande, zeer succesvolle activiteiten in levenswetenschappen met een sterke groei en een hoge marge, terwijl nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd en extra mogelijkheden worden gecreëerd in de industriële sector.
  • Wereldleider met recurrente inkomsten - Een wereldleider ter waarde van bijna $ 0,4 miljard in high-end ionuitwisselingsharsen met ongeveer 95% producten die verbruiksinkomsten opleveren voor zuiveringsoplossingen die cruciaal zijn voor de activiteiten van de klant. Zeer recurrent bedrijfsmodel, aangezien het gewoonlijk deel uitmaakt van FDA-medicijnaanvragen in de levenswetenschappen.
  • Doorbraakinnovatie - Leider op het gebied van innovatie, onder meer met zijn unieke "jetted" agaroseharskorrels, die worden erkend voor hun uitzonderlijke prestaties bij de productie van mRNA-vaccins en de zuivering van monoklonale antilichamen bij de behandeling van kanker.
  • Naar verwachting neutraal in 2022 en bijna $ 0,10 accretief in 2023 voor aangepaste winst per aandeel; verwachte transactie-afschrijving van ongeveer $ 0,26 per aandeel.

ST. PAUL, Minn., 28 oktober 2021: Ecolab Inc. heeft een overeenkomst gesloten voor de overname van Purolite, een toonaangevende, snelgroeiende wereldwijde leverancier van hoogwaardige ionuitwisselingsharsen voor de scheiding en zuivering van oplossingen, die een sterke aanvulling vormt op ons huidige aanbod en van cruciaal belang is voor een veilige, hoogwaardige productie van geneesmiddelen en de zuivering van biofarmaceutische producten in de levenswetenschapsindustrie. Het bedrijf levert ook zuiverings- en scheidingsoplossingen voor kritieke industriële markten zoals micro-elektronica, kernenergie en de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. De overname is gestructureerd als een transactie in contanten ter waarde van ongeveer $ 3,7 miljard. Purolite is gevestigd in King of Prussia, PA, is actief in meer dan 30 landen en heeft wereldwijd ongeveer 1.000 mensen in dienst, met een verwachte omzet in 2021 van ongeveer $ 0,4 miljard.

Purolite zal als een afzonderlijke wereldwijde bedrijfsafdeling opereren en de algemene resultaten zullen binnen de Life Sciences-afdeling van Ecolab gerapporteerd worden.

De transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 worden afgerond, afhankelijk van goedkeuring door de regelgevende instanties en andere gebruikelijke afsluitingsvoorwaarden. Er werden geen verdere details aangekondigd.

Christophe Beck, president en chief executive officer van Ecolab, becommentarieerde de transactie als volgt: "Met een omzet van $ 2021,4 miljard en groeicijfers tussen 10 en 20 procent is Purolite een overname die ons een snelgroeiende leider in de biofarmaceutische sector en industriële zuiveringsoplossingen met zeer sterke marges oplevert. Met deze transactie zullen onze mogelijkheden op het gebied van levenswetenschappen met een hoge groei en marge, zoals de zuivering van mRNA-vaccins en monoklonale antilichamen voor de behandeling van kanker, aanzienlijk toenemen. Door de topcapaciteiten van Ecolab op het gebied van schone en veilige verwerking te combineren met de revolutionaire harstechnologie van Purolite, zullen wij een allesomvattend en baanbrekend aanbod leveren dat het eindproduct van de klant beter, veiliger, gezonder en doeltreffender zal maken. Tegelijkertijd zal het onze capaciteiten verder uitbreiden in sectoren die een aanvulling vormen op onze bestaande toonaangevende posities, zoals het polijsten van geavanceerde micro-elektronica, ultrazuivering van water in kernenergie, smaak- en productkwaliteitsverbetering in voeding en dranken, extractie van edele metalen in het topsegment, zoals lithium voor accu's in elektrische voertuigen en in de productie van waterstofbrandstofcellen.

"Het biedt nog een sterk en aangrenzend wereldwijd groeiplatform binnen Ecolab met groeivooruitzichten met dubbele cijfers, zowel in onze levenswetenschappen als in onze industriële markten. Het creëert nieuwe mogelijkheden voor innovatie, klantenverkoop en toekomstige fusies en overnames. Dit nieuwe groeiplatform zal hoogwaardige zuiveringsoplossingen bieden die de kwaliteit en veiligheid van levensreddende geneesmiddelen, voedingsmiddelen van hoge kwaliteit en ultrazuiver water voor hoogtechnologische sectoren verder verbeteren. Het biedt ook nieuwe oplossingen om ons aanbod van waterhergebruik en -recycling verder te verbeteren, alsook innovatieve oplossingen om onze milieuprogramma's voor klanten te verbeteren, zoals PFAS-sanering.

"We zijn ook echt enthousiast over het unieke talent, de wetenschappelijke expertise en de nieuwe mogelijkheden die Purolite ons biedt om onze leiderschapsposities verder te verbeteren en een blijvend sterk aandeelhoudersrendement te leveren."

In een reactie op de transactie zei Steve Brodie, chief executive officer van Purolite: "Tijdens de afgelopen {[0]} jaar hebben wij, met de steun en bijdrage van onze trouwe, hoogopgeleide werknemers, ons bedrijf uitgebouwd tot een dynamische kracht binnen de sectoren en voor de klanten die wij bedienen. Wij zijn onze medewerkers en ons managementteam oprecht dankbaar voor hun steun aan onze visie en voor hun ondernemingsgeest. Mijn familie en ik hebben er alle vertrouwen in dat Ecolab deze tradities kan voortzetten. Wij zijn ervan overtuigd dat Purolite in goede handen zal zijn en dat onze doelstellingen van hoge groei, innovatie en kwaliteit zullen worden voortgezet met Ecolab."

Ecolab zal ongeveer $ 3,7 miljard in contanten betalen, gebruikmakend van ongeveer $ 800 miljoen aan contanten op de balans van het bedrijf en goedkope schulden voor het saldo. Als gevolg van de structuur van de transactie verwachten wij belastingvoordelen te realiseren met een geschatte netto contante waarde van ongeveer $ 300 miljoen. De rendementen zullen naar verwachting aanzienlijk hoger liggen dan onze gewogen gemiddelde kapitaalkosten.

Aangezien dit een overname is met groeisynergieën, verwacht Ecolab slechts bescheiden kostensynergieën te realiseren uit de Purolite-transactie. De overname zal naar verwachting neutraal zijn in 2022 en bijna $ 0,10 accretief in 2023 voor de aangepaste winst per aandeel; de transactie-afschrijving zal naar verwachting ongeveer $ 0,26 per aandeel bedragen.

Ecolab verwacht na de overname zijn sterke kredietbeoordeling van "investment grade" te behouden en is van plan om in 2023 terug te keren naar "A range".

J.P. Morgan Securities trad op als exclusief financieel adviseur van Ecolab voor de transactie en Baker McKenzie trad op als juridisch adviseur.

Details webcast

Ecolab zal een live webcast organiseren om de aankondiging van de overname van Purolite te bespreken op 29 oktober om 8:30 a.m. Eastern Time. De webcast, samen met de bijbehorende presentatieslides, zullen publiek beschikbaar zijn op de website van Ecolab via www.ecolab.com/investor.

Over Ecolab

Ecolab (ECL) is een vertrouwde partner op bijna drie miljoen locaties van commerciële klanten en wereldleider op het gebied van water-, hygiëne- en infectiepreventieoplossingen en -services. Met een jaaromzet van $ 12 miljard en meer dan 44.000 medewerkers levert Ecolab uitgebreide oplossingen, inzichten op basis van data en gepersonaliseerde service ter bevordering van veilig voedsel, behoud van een schone omgeving, optimalisatie van water- en energiegebruik, en verbetering van de operationele efficiëntie en duurzaamheid voor klanten in de voedsel-, gezondheidszorg-, horeca- en industriesector in meer dan 170 landen over de hele wereld. www.ecolab.com

Over Purolite

Purolite is een wereldleider op het gebied van harstechnologie en -diensten. Zij ontwikkelen en vervaardigen zeer kleine korrels die in de meest gereglementeerde sectoren ter wereld worden gebruikt. Sectoren zoals de biofarmaceutica, farmaceutica, micro-elektronica en kernenergie zijn afhankelijk van hun oplossingen om zeer specifieke elementen en verbindingen te scheiden, te verwijderen of terug te winnen. In de snelgroeiende markt van de levenswetenschappen, ter waarde van $ 3 miljard, levert Purolite cruciale oplossingen om zijn klanten te helpen geneesmiddelen van hoge kwaliteit te produceren, zoals monoklonale antilichamen, cel- en gentherapieën, immunologische behandelingen voor chronische ziekten en vaccins zoals COVID-19. Met een groot technisch verkoopteam, vijf R&D-centra en vier productiefaciliteiten zijn zij gebouwd om hoogwaardige oplossingen op maat te bieden voor de meest complexe uitdagingen.

Voorzichtigheidsverklaringen over toekomstgerichte informatie

Dit persbericht bevat bepaalde verklaringen met betrekking tot toekomstige gebeurtenissen en onze bedoelingen, overtuigingen, verwachtingen en voorspellingen voor de toekomst, die 'forward-looking statements' of toekomstgerichte verklaringen zijn zoals gedefinieerd in de Private Securities Litigation Reform Act van 1995. Woorden of zinsneden als "zal waarschijnlijk resulteren in", "wordt verwacht", "zal blijven", "wordt geacht", "wij geloven", "wij verwachten", "schatten", "voorspellen", "kunnen", "zullen", "zijn van plan", "plannen", "geloven", "streven", "voorspellen" (met inbegrip van negatieve voorspellingen of variaties daarop) of soortgelijke terminologie die wordt gebruikt in verband met een bespreking van toekomstige plannen, acties of gebeurtenissen, duiden in het algemeen op toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, verklaringen over de voordelen van de overname van Purolite, de verwachte timing van de overname, belastingvoordelen, afschrijvingskosten, opbrengsten, omzetgroei, aangepaste winst per aandeel en kredietbeoordelingen. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management van de onderneming. Er zijn een aantal risico's en onzekerheden die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten wezenlijk verschillen van de in dit persbericht opgenomen toekomstgerichte verklaringen. Deze risico's en onzekerheden omvatten (i) het risico dat de reglementaire goedkeuringen of toestemmingen die vereist zijn voor de overname niet worden verkregen, of dat de vereiste reglementaire goedkeuringen de overname vertragen of resulteren in het opleggen van voorwaarden die een wezenlijk nadelig effect kunnen hebben op de vennootschap of ertoe kunnen leiden dat de vennootschap afziet van de overname, (ii) het risico dat de voorwaarden voor het afronden van de overname niet vervuld zijn, (iii) het risico dat een belangrijke nadelige verandering, gebeurtenis of voorval de vennootschap of Purolite kan beïnvloeden vóór het afronden van de overname en de overname kan vertragen of ertoe kan leiden dat de vennootschap van de overname afziet, (iv) problemen die zich kunnen voordoen bij de succesvolle integratie van de activiteiten van de vennootschap en Purolite, wat ertoe kan leiden dat de gecombineerde activiteiten niet zo effectief en efficiënt werken als verwacht, (v) de mogelijkheid dat de overname onverwachte kosten, onverwachte verplichtingen of onverwachte vertragingen met zich meebrengt (vi) het risico dat de kredietbeoordelingen van de vennootschap afwijken van wat de vennootschap momenteel verwacht, (vii) het risico dat de activiteiten van de vennootschap of Purolite schade ondervinden als gevolg van de onzekerheid rond de overname, (viii) onverwachte operationele risico's bij Purolite en (ix) het risico dat verstoringen als gevolg van de transactie de relaties met klanten, werknemers en leveranciers schaden.

Andere onbekende of onvoorspelbare factoren zouden ook een belangrijke negatieve invloed kunnen hebben op de toekomstige resultaten, prestaties of verwezenlijkingen van de vennootschap, Purolite en de gecombineerde activiteiten. Voor een verdere bespreking van deze en andere risico's en onzekerheden die op de onderneming van toepassing zijn, zie Item 1A van ons meest recente Form 10-K, alsook onze andere openbare deponeringen bij de Securities and Exchange Commission. In het licht van deze risico's, onzekerheden, veronderstellingen en factoren is het mogelijk dat de toekomstgerichte gebeurtenissen die in dit persbericht worden besproken, zich niet voordoen. Wij waarschuwen dat er geen ongepast vertrouwen mag worden gesteld in toekomstgerichte verklaringen, die alleen gelden op de datum waarop ze worden gedaan. Ecolab verbindt zich er niet toe, en wijst uitdrukkelijk elke verplichting af, om toekomstgerichte verklaringen bij te werken ten gevolge van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of wijzigingen in de verwachtingen, behalve indien vereist door de wet.

Niet binnen GAAP gedefinieerde financiële informatie

Dit persbericht bevat financiële maatstaven die niet zijn berekend volgens de in de Verenigde Staten algemeen aanvaarde grondslagen voor financiële verslaggeving ("GAAP"), waaronder aangepaste verwaterde winst per aandeel. Wij geven deze maatstaven als aanvullende informatie over onze bedrijfsresultaten. Wij gebruiken deze niet binnen GAAP gedefinieerde maatstaven intern om onze prestaties te evalueren en om financiële en operationele beslissingen te nemen, onder meer met betrekking tot de uitbetaling van bonussen. Wij zijn van mening dat de presentatie van deze maatstaven de beleggers meer inzicht verschaft in onze bedrijfsresultaten en dat deze maatstaven nuttig zijn om de resultaten van verschillende perioden te vergelijken.

Onze niet binnen GAAP gedefinieerde financiële maatstaven voor de aangepaste verwaterde winst per aandeel houden geen rekening met het effect van bijzondere (winsten) en lasten en met bijzondere belastingposten. Wij nemen posten op onder bijzondere (winsten) en lasten, bijzondere belastingposten en bepaalde externe factoren waarvan wij menen dat zij de beoordeling van de bedrijfsresultaten over een periode aanzienlijk kunnen beïnvloeden en niet noodzakelijk kosten in verband met historische trends en toekomstige resultaten weerspiegelen.

Deze niet binnen GAAP gedefinieerde financiële maatstaven zijn niet in overeenstemming met, of een alternatief voor, GAAP en kunnen verschillen van niet binnen GAAP gedefinieerde maatstaven die door andere ondernemingen worden gebruikt. Beleggers mogen bij de evaluatie van onze activiteiten niet vertrouwen op één enkele financiële maatstaf. Wij raden beleggers aan deze maatstaven te beschouwen in samenhang met de binnen GAAP gedefinieerde maatstaven die in dit persbericht zijn opgenomen.

Wij geven geen reconciliaties voor niet binnen GAAP gedefinieerde ramingen op toekomstgerichte basis (met inbegrip van die in dit rapport) wanneer wij niet in staat zijn een zinvolle of nauwkeurige berekening of raming van de reconciliatieposten te geven en de informatie niet beschikbaar is zonder onredelijke inspanningen. Dit is te wijten aan de inherente moeilijkheid om het tijdstip en het bedrag te voorspellen van diverse posten die zich nog niet hebben voorgedaan, buiten onze macht liggen en/of redelijkerwijs niet kunnen worden voorspeld, en die een invloed zouden hebben op de gerapporteerde winst per aandeel, de toekomstgerichte financiële maatstaf volgens GAAP die het best kan worden vergeleken met de aangepaste winst per aandeel. Om dezelfde reden kunnen wij niet ingaan op de waarschijnlijke betekenis van de niet-beschikbare informatie.

###

(ECL-A)

Contactpersonen:

Michael Monahan
+1 651 250 2809

Andrew Hedberg
+1 651 250 2185

28 okt 2021

Aanverwant nieuws