1. Home
  2. Tips tegen de griep

Tips tegen de griep voor werk en thuis van: Dr. John Hanlin, Vice President Global Public Health, Ecolab

 27 september 2018
Woman blowing her nose

Tips tegen de griep voor werk en thuis van: Dr. John Hanlin, Vice President Global Public Health, Ecolab

Denkt u dat we de seizoensgroep niet serieus hoeven te nemen? Was dat maar waar. Seizoensinfluenza (de griep) is een ernstige en besmettelijke infectie van de luchtwegen. Een geïnfecteerde persoon geeft de ziekte doorgaans door aan een ander door contact met oppervlakken die besmet zijn met het griepvirus. Mensen met griep hebben vaak koorts, hoesten, hebben keelpijn, een verstopte of loopneus, pijn in de spieren of het lichaam en lijden aan hoofdpijn en vermoeidheid. De gevolgen van de seizoensgriep kunnen aanzienlijk zijn voor de volksgezondheid en bedrijven.

In Europa is er elke winter sprake van een griepseizoen dat doorgaans van november tot april duurt. Tijdens het griepseizoen van 2017/2018 werd het hoogtepunt in Europa halverwege december tot half maart bereikt. De invloed van de seizoensgriep kan echter van jaar tot jaar afwijken. Met het naderende griepseizoen is het nu tijd voor gezinnen en bedrijven om stappen te nemen voor het voorkomen van en beschermen tegen de griep.

Hoewel volksgezondheidsfunctionarissen de ernst van het griepseizoen van 2018/2019 niet kunnen voorspellen, is de griep ervoor verantwoordelijk dat jaarlijks ongeveer tien tot dertig procent van de Europese bevolking ziek wordt. Jaarlijks worden honderdduizenden mensen opgenomen in het ziekenhuis en sterven tussen de 15.000 en 70.000 Europese burgers aan griep en griepgerelateerde complicaties. Ouderen, jongere kinderen en mensen met chronische aandoeningen lopen het meeste risico, maar het kan iedereen overkomen. Het grote aantal sterfgevallen door influenzabesmetting is te wijten aan de ernst van elk griepseizoen.

Griep heeft ook een grote impact op bedrijven. Het potentieel van personeelstekorten, productiviteits- en productieverliezen en de druk en kosten voor diensten in de maatschappelijke en gezondheidszorg  zijn aanzienlijk. Gelukkig zijn er een aantal belangrijke maatregelen die bedrijven en gezinnen kunnen nemen om het risico op de griep te verkleinen. Hier volgen onze tips om het risico op verspreiding van de seizoensgriep te beperken:

 

Was uw handen regelmatig

Goede handhygiëne/handen wassen is essentieel om een ​​besmetting met influenza te voorkomen. Door de handen goed te wassen, worden de meeste bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers verwijderd, zodat ze niet overgedragen kunnen worden aan anderen. Het ECDC beveelt het volgende aan:

  • Handen moeten grondig worden gewassen met water en zeep.
  • Na het wassen met water en zeep moeten handen grondig worden afgedroogd met papieren doekjes voor eenmalig gebruik. Handen wassen en afdrogen moet elke keer minstens 40-60 seconden duren.
  • Alcoholhoudende handdesinfectieproducten verminderen de hoeveelheid influenzavirus op besmette handen. Wanneer handen wassen niet mogelijk is, zijn alcoholhoudende handdesinfectieproducten een optie.

 

Vermijd anderen die ziek zijn en blijf thuis wanneer u zelf ziek bent

Voor de overdracht van de griep moet het virus migreren van een persoon die het griepvirus heeft opgelopen naar een andere persoon, die vervolgens kan worden besmet. Personen die het griepvirus hebben opgelopen zijn besmettelijk vanaf minstens een dag voordat de symptomen zich vertonen tot zeven dagen nadat ze zich voor het eerst hebben geopenbaard. U kunt het risico op een dergelijke overdracht verkleinen door het beperken van sociale contacten en anderen te vermijden die ziek zijn en zelf thuis te blijven als u ziek bent.

 

Reinig en desinfecteer oppervlakken

Het griepvirus kan tot 48 uur overleven op oppervlakken van roestvrij staal en kunststof, en tot 12 uur op doeken, papier en weefsels. Een grondige reiniging en desinfectie kan de kans verkleinen dat personen het virus via een verontreinigd oppervlak oplopen. Doe het volgende om uw omgeving grondig te reinigen, desinfecteren en beschermen:

  • Verwijder zichtbaar vuil op oppervlakken voordat u deze desinfecteert. Werk tijdens het reinigen en desinfecteren van boven naar beneden en van schonere naar zwaarder vervuilde oppervlakken.
  • Bevochtig het oppervlak grondig met een BPD-geregistreerd desinfectiemiddel tegen influenza A en volg de instructies op het etiket op.
  • Desinfecteer frequent aangeraakte harde oppervlakken vaak, waaronder tafels, stoelen, lichtschakelaars, deurgrepen en toiletten.
  • Geef speciale aandacht aan frequent aangeraakte oppervlakken in voedselbereidingsruimten, evenals aan het toilet, met inbegrip van lichtschakelaars, kranen, doortrekhendels, deurknoppen en leuningen.

 

Haal een inenting tegen de griep

Een inenting tegen de griep en antivirale medicijnen innemen zoals voorgeschreven, zijn twee manieren waarop het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC - Center for Disease Prevention and Control) pleit voor het stoppen van de verspreiding van griepvirussen. Het griepvaccin is een van de meest effectieve vormen van bescherming tegen seizoensgriep.

 

Bedek uw mond en neus wanneer u niest

Hoesten en niezen in uw elleboog of een tissue helpt anderen te beschermen. Heeft u een seizoensgriep en uw neus of mond niet bedekt, dan kunnen één of meerdere personen binnen twee meter worden besmet.

 

Reinig uw serviesgoed grondig

Eetgerei, borden en glazen moeten allemaal grondig worden gewassen in de afwasmachine of met de hand, met water en een afwasmiddel.

 

Bezoek onze webpagina voor meer informatie over hoe Ecolab u en uw bedrijf kan helpen bij de voorbereiding op het griepseizoen.

 

Bronnen:

ECDC.  Informatieblad over seizoensinfluenza.  Afkomstig van https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/facts/factsheet

ECDC. Persoonlijke beschermende maatregelen (niet-farmaceutisch) voor het verkleinen van het risico van het oplopen of doorgeven van menselijke griep. Afkomstig van https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/personal-protective-measures

CDC. Reinigen en desinfecteren van scholen om de verspreiding van de griep te vertragen. Afkomstig van https://www.cdc.gov/flu/school/cleaning.htm

CDC. Preventieve maatregelen. Afkomstig van https://www.cdc.gov/flu/consumer/prevention.htm 

 

Over Dr. John Hanlin

Dr. John Hanlin ondersteunt de strategische volksgezondheidsinitiatieven van Ecolab en zijn deskundigheid op het gebied van volksgezondheid en voedselveiligheid vormt de basis voor een bedrijfsbrede kijk op infectiepreventie en besmettingscontrole.

 

Ecolab (ECL) is een vertrouwde partner op meer dan een miljoen locaties van klanten en wereldleider in technologie en diensten op het gebied van water, hygiëne en energie die mensen en essentiële hulpbronnen beschermen. Met een jaarlijkse omzet van $ 14 miljard en 48.000 medewerkers levert Ecolab uitgebreide oplossingen en service op locatie ter bevordering van veilig voedsel, behoud van een schone omgeving, optimalisatie van water- en energiegebruik en verbetering van de operationele efficiëntie voor klanten in de voedsel-, gezondheids-, energie-, horeca- en industriesector in meer dan 170 landen over de hele wereld. Ga voor meer nieuws en informatie over Ecolab naar www.ecolab.com.

Volg ons op Twitter @ecolab, Facebook via facebook.com/ecolab, LinkedIn via Ecolab of Instagram via Ecolab Inc. 

 

###

Contact:

Tori Rivers
victoria.rivers@ecolab.com

MEDIACONTACTEN

Kate Askew
Director, Corporate Communications
Telefoonnummer: +41 78 655 3005 of via e-mail

Voor niet-mediagerelateerde vragen
kunt u telefonisch contact opnemen via +41 44 877 2000

Naazi Feizi
Directeur Communicatie, hoofd Midden-Oosten en Afrika
Telefoonnummer: +971 4 8146961 of via e-mail

Voor niet-mediagerelateerde vragen
kunt u telefonisch contact opnemen via +41 44 877 2000

Jacqui Daws
Communications Manager
Telefoonnummer: +65 9295 1026 of via e-mail

Voor niet-mediagerelateerde vragen
kunt u telefonisch contact opnemen via +86 21 6237 1000

Doris Qian
Corporate Communications Manager
Telefoonnummer: +8621 6183 2465 of via e-mail

Voor niet-mediagerelateerde vragen
Neem telefonisch contact op via +8621 6183 2500

Roman Blahoski
Directeur, Wereldwijde communicatie

Mesa Denny
Directeur, Wereldwijde communicatie

Telefoonnummer: +1 651 250 4724 of via e-mail

MEXICO
Alejandro González d’Hyver de las Deses
Communications Manager, Latijns-Amerika
Telefoonnummer: +52 (55) 5001 2935 of via e-mail

BRAZILIË
Carolina Simonetti
Communications Manager, Brazilië
Telefoonnummer: +55 11 2134 2649 of via e-mail

Valeria Prado
Communicatiedirecteur, Zuid-Amerika
Telefoonnummer: +1 954 436 2668 of via e-mail

SOCIALE MEDIA