Tips om je te beschermen tegen de griep, thuis en op het werk Door: Dr. John Hanlin, Vice President Global Public Health, Ecolab

Denk je dat het griepseizoen wel meevalt? Denk nog een keer. Seizoengriep (De griep) is een serieuze luchtweginfectie, die in het algemeen wordt overgedragen van de ene besmette persoon op de ander of door contact met besmette oppervlakken.

Mensen met griep hebben ook vaak koorts, hoesten en hebben een zere keel, loopneus en spierpijn, hoofdpijn en zijn vermoeid. De impact op de volksgezondheid en bedrijven als gevolg van seizoengebonden griep kan aanzienlijk zijn.

In Europa vindt het griepseizoen elke winter plaats; meestal van november tot en met april. De piek van het griepseizoen 2017/2018 bevond zich tussen medio december tot en met medio maart. De impact van het griepseizoen kan van jaar tot jaar variëren.
Met het naderende griepseizoen is het de hoogste tijd voor families en bedrijven om preventieve stappen te ondernemen en zich te beschermen tegen de griep.

Hoewel volksgezondheidsfunctionarissen de ernst van het griepseizoen 2018/2019 niet kunnen voorspellen, maakt de griep ongeveer tien tot dertig procent van de Europese bevolking ziek.
Honderdduizenden mensen worden opgenomen in het ziekenhuis en jaarlijks sterven tussen de 15.000 en 70.000 Europeanen aan griep en griep-gerelateerde complicaties.
Ouderen, jongere kinderen en mensen met chronische aandoeningen lijden het meest,  maar iedereen loopt risico.
Het grote aantal sterfgevallen door griepinfectie is te wijten aan de ernst van ieder griepseizoen.

De griep heeft eveneens een belangrijke impact bij bedrijven. Mogelijke personeelstekorten, productiviteits- en productieverliezen en de druk en kosten voor de gezondheids- en sociale zorgdiensten zijn aanzienlijk.
Gelukkig zijn er een aantal belangrijke maatregelen die bedrijven en gezinnen kunnen nemen om het risico op griep te verminderen. Hier zijn onze tips om het risico op verspreiding van de seizoengriep te verminderen:

Was regelmatig je handen

Goede hand hygiëne / handen wassen is essentieel om besmetting met griep te voorkomen. Goed handen wassen helpt om bacteriën, virussen en andere pathogenen te verwijderen, zodat zij niet kunnen worden overgedragen op anderen. Het ECDC (Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding) adviseert het volgende:

  • Was je handen grondig met water en zeep.
  • Na het wassen met water en zeep, droog je handen grondig met een papieren handdoek voor éénmalig gebruik. Handen wassen en drogen duurt iedere keer minstens 40-60 seconden.
  • Hand-desinfecterende middelen op basis van alcohol verminderen het griepvirus op besmette handen. Als het niet mogelijk is om handen te wassen dan is een hand-desinfecterend middel op alcoholbasis een optie.

Vermijd anderen die ziek zijn & blijf thuis als je zelf ziek bent

Voor de overdracht van de griep moet het virus worden overgebracht van een persoon die het griepvirus heeft opgelopen naar een andere persoon, die vervolgens kan worden besmet. Personen die het griepvirus hebben opgelopen, zijn minstens één dag vóór het vertonen van de symptomen besmettelijk en tot zeven dagen nadat de eerste symptomen zijn verschenen.
Je kan het risico op overdracht verminderen door sociaal afstand te nemen en het vermijden van anderen die ziek zijn en zelf thuis blijven als je ziek bent. 

Schoonmaken en desinfecteren van oppervlakken

Het griepvirus kan tot meer dan 48 uur overleven op roestvrij staal en plastic oppervlakken en tot meer dan 12 uur op kleding, papier en tissues.
Een juiste reiniging en desinfectie verkleint de kans dat personen het virus oplopen van een besmet oppervlak:

  • Reinig al het zichtbare vuil van oppervlakken voordat u deze desinfecteert. Werk van boven naar beneden tijdens het reinigen en desinfecteren en werk van schonere tot zwaarder vervuilde oppervlakken.
  • Bevochtig het oppervlak grondig met een BPD-geregistreerd ontsmettingsmiddel met aanbeveling voor Influenza A en volg de labelinstructies.
  • Desinfecteer regelmatig harde oppervlakken die vaak worden aangeraakt, inclusief tafels, stoelen, lichtschakelaars, deurgrepen en toiletruimtes.
  • Geef speciale aandacht aan oppervlakken die vaak worden aangeraakt in de voedselbereidingsruimtes, evenals aan het toilet, inclusief lichtschakelaars, kranen, toilet doorspoelhendels, deurknoppen en leuningen.

Haal de griepprik

Een griepprik halen en antivirale medicijnen innemen zoals voorgeschreven, zijn twee manieren waarop de Europese centra voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC) pleiten voor het stoppen van de verspreiding van griepvirussen. De griepprik is een van de meest effectieve vormen van bescherming tegen seizoengriep.

Bedek je mond en je neus als je niest

Hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog of in een tissue helpt om anderen te beschermen. Als je seizoengriep hebt en niet je mond en neus bedekt, kun je anderen besmetten tot een afstand van wel 2 meter. 

Was grondig je serviesgoed en bestek

Bestek, borden en glazen moeten allemaal grondig worden gewassen in de afwasmachine of met de hand met water en afwasmiddel.

 

Voor aanvullende informatie over hoe Ecolab jou en je afdeling kan voorbereiden op het griep seizoen, kijk op UK webpage.

-----------------------------------------------------------

Bronnen:

ECDC. Factsheet about seasonal influenza. Retrieved from https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/facts/factsheet 

ECDC. Personal protective measures (non-pharmaceutical) for reducing the risk of acquiring or transmitting human influenza. Retrieved from https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/personal-protective-measures 

CDC. How To Clean and Disinfect Schools To Help Slow the Spread of Flu. Retrieved from https://www.cdc.gov/flu/school/cleaning.htm 

CDC. Preventative steps. Retrieved from https://www.cdc.gov/flu/consumer/prevention.htm 

-----------------------------------------------------------

Over Dr. John Hanlin

Dr. John Hanlin steunt de strategische volksgezondheidsinitiatieven van Ecolab en zijn deskundigheid op het gebied van volksgezondheid en voedselveiligheid vormt de basis voor een bedrijfsbrede kijk op infectiepreventie en besmettingsbeheersing.

-----------------------------------------------------------

Contact:

Tori Rivers
victoria.rivers(at)ecolab.comBack to Top