David Collins

David Collins

KWALIFICATIES:

  • Grootste onderscheiding bachelor in de biologie
  • Microbioloog in de farmaceutica en sector van producten voor persoonlijke verzorging
  • Kwaliteitsmanager bij contractuele microbiologische dienstverlening
  • Uitgebreide ervaring met kwaliteitssystemen, naleving van de regelgeving, validatie en kwaliteitsborging
  • David zal in maart een opleiding volgen tot geaccrediteerde IRCA-auditor.

David Collins
Global Technical Consultant

David Collins is een gediplomeerd bioloog met meer dan 8 jaar ervaring in de farmaceutische en cosmetische microbiologie. Aan de Universiteit van Portsmouth behaalde David zijn grootste onderscheiding in de biologie en hij voltooide later zijn stage in de stamcelonderzoekslaboratoria van de Universiteit van Palermo, Sicilië. David begon zijn carrière in de microbiologie binnen de cosmeticasector. David ging verder als kwaliteitscontrolemicrobioloog van een externe cosmeticafabrikant bij The Estée Lauder-groep voor het onderzoek en de ontwikkeling van producten voor persoonlijke verzorging. Naast het beheer van de effectiviteit van conserveringsmiddelen en routinematige microbiologische methoden, was hij verantwoordelijk voor de beoordeling van afwijkingen en plaatselijke audits over de hele wereld om de kwaliteit en validiteit van de productie en het testen van partijen te beoordelen. David hield toezicht op projecten zoals de implementatie van snelle microbiële detectiemethoden en behaalde ondertussen zijn Level 3-certificaat in de eerste lijn bij het Chartered Management Institute terwijl hij bij Estee Lauder actief was.

David heeft ook als microbioloog gewerkt bij GlaxoSmithKline, waar hij verantwoordelijk was voor de omgevingskwaliteitsborging in de locatie voor farmaceutische productie, met steriele en niet-steriele productiestromen tot aan de norm van Rang A (Klasse 100). Hij voerde microbiologische controles uit voor orale, steriele, primaire en stabiliteitsproducten die voldoen aan strenge GMP-eisen en analyseerde regelmatig microbiologische trends in cleanrooms en gecontroleerde omgevingen.

Voordat hij bij Ecolab aantrad, was David kwaliteitsmanager voor een contractueel microbiologisch laboratorium dat het door UKAS geaccrediteerde kwaliteitsbeheersysteem beheert en onderhoudt om te voldoen aan ISO 17025 en aan de GMP-normen die zowel door de MHRA als de FDA worden vereist. Het bedrijf voert een verscheidenheid aan microbiologische diensten uit voor de farmaceutische industrie, waaronder de meeste industriële microbiologische technieken, test/validatie van desinfectieproducten en gespecialiseerde diensten, waaronder controle van kwaliteitssystemen, risicobeoordeling, validatie en laboratoriumopleidingen.

David is in 2019 bij Ecolab in dienst getreden als Global Technical Consultant voor Ecolab Life Sciences. Dit is een technische rol die adviseert over de juiste toepassing en het gebruik van gespecialiseerde biociden voor cleanrooms en reinigings- en desinfectieapparatuur voor Life Sciences Cleanrooms in overeenstemming met de huidige regelgeving en de goedepraktijkvoorbeelden in de sector.

David is op dit moment bezig om een IRCA-gecertificeerde provisionele GMP-auditor voor farmaceutische kwaliteitsbeheersystemen te worden met als doel over te gaan naar het 'auditor'-niveau.