Inzichten inzake handen wassen van COVID-19

David Keen, directeur Farmaceutische Microbiologie van Ecolab Life Sciences, deelt zijn inzichten over het belang van handen wassen tijdens deze pandemie en hoe die boodschap ontvangen wordt.

Ecolab | Handwashing Insights from COVID-19

Zijn er positieve gevolgen te bedenken van de huidige COVID-19-pandemie? Klimaatverandering en luchtkwaliteit liggen voor de hand, maar hoe zit het met onze sector? Het is verheugend om te zien dat zowel deskundigen op het gebied van volksgezondheid als politici en deskundigen uit de sector, zoals Ecolab, op dezelfde lijn zitten als het om handen wassen gaat. In combinatie met sociale afstand is dit veruit de beste kans die we hebben om ons tegen de verspreiding van het virus te beschermen.

Ik moest onlangs naar een openbaar toilet. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik mannen in de rij zag staan om hun handen te wassen. Als dat geen bewijs is van vooruitgang en dat een boodschap doorgedrongen is, wat dan wel? Als een betere persoonlijke hygiëne op mondiaal niveau ingebed is in de psyche, dan zal dit zich in alle sectoren verspreiden. De farmaceutische sector volgt al strenge handwastechnieken als onderdeel van de garantie om veilige producten te vervaardigen. De technieken die gebruikt worden om de handen doeltreffend te wassen, die in de farmaceutische sector en de overheidssectoren die met volksgezondheid te maken hebben al verankerd zitten, worden nu door het grote publiek overgenomen in een poging om de gevolgen van deze pandemie te beperken. Er worden uit deze sector ook lessen getrokken voor een goede desinfectie van het oppervlak.

Al vanaf het begin heeft Ecolab aangegeven dat handen wassen de eerste verdedigingslinie is. Als microbioloog juich ik het toe dat de wetenschap boven de winst wordt gesteld. De wereld is ondertussen gek op alcoholgels, maar het grotere plaatje is wat mij echt gelukkig maakt hier als werknemer bij Ecolab.

Het is verheugend om te zien dat de berichtgeving op het nieuws, van de overheid en zelfs delen van de sociale media (niet allemaal) op elkaar zijn afgestemd. Als microbioloog in de sector vind ik het positief om te zien dat politici, zorgprofessionals, deskundigen uit de sector en daarbuiten zich achter dezelfde boodschap scharen. Eerst en vooral handen wassen! Als dat geen optie is, probeer dan een handreiniger op basis van alcohol te gebruiken. Ik heb zelfs voorlichtingspictogrammen van Ecolab rond handen wassen op internationale nieuwskanalen zien circuleren. Als dat niet helpt om de praktijk van het handen wassen te verbeteren, wat dan wel?

Ecolab Life Sciences Insight Articles

Life Sciences

David is een farmaceutisch microbioloog die in diverse onderdelen van de farmaceutische sector heeft gewerkt, onder andere in de primaire en secundaire productie, zowel steriel als niet-steriel, voor de productie van veelverkochte consumentengoederen, contractproductie en klinische onderzoeken.

Gerelateerde artikelen over cleanrooms